ALDRI SUR: Seniorturgruppa går hver torsdag fra Tomta. De er fornøyde med at det er kommet trær langs Strøget. Foto: Hildegunn Mellesmo Aslaksen
SMÅ: Birkenes er kommunen for de små. Kommunen ligger helt på landstoppen i andel barnehagebarn. Derfor må sentrum tilpasses barnefamilier, mener arelaplanlegger Arild Syvertsen. Foto: Hildegunn Mellesmo Aslaksen
BRA: Tobias jorde skal bevares som samleplass for folk på Birkeland. Den rustne elgen er det ulike meninger om. Foto: Hildegunn Mellesmo Aslaksen

BIRKENES: — Jeg mener kommunen fortjener et bedre sentrum. Vi må ha et sentrum som er hyggelig å besøke, der vi kan skape liv og aktivitet, sier Arild Syvertsen, arealplanlegger i Birkenes kommune.

På vegne av kommunen søker han om 190.000 kroner fra Aust-Agder fylkeskommune til analyser, konseptutvikling og visualisering. Målet er å vitalisere Strøget, med innbyggerne på laget.

— Birkenes er en veldig barnerik kommune. Da må vi skape et sentrum hvor barnefamilier ønsker å oppholde seg, ikke bare et sted de kjører og handler og går igjen med fulle bæreposer, sier Syvertsen.

Penger

På en kafé midt på stripen på Birkeland har en kameratgjeng samlet seg om sin vanlige formiddagskaffe. De kikker ut gjennom vinduene.

— Nei, hva skal man gjøre med sånn et strøk? Skal vi fikse opp i dette, må vi ha mye penger. Det ser ikke ut, for å si det rett ut, sier Ommund Flakk.

BLI NY: Strøget på Birkeland, sentrum for over 5.000 innbyggere, trenger et ansiktsløft. Nå vil kommunen ha med hele bygda på et utviklingsprosjekt. Foto: Hildegunn Mellesmo Aslaksen

— Det er ikke enhet i byggeskikk noen plass. Men vi kan jo ikke rive halvparten og sette opp nytt. Vi får lappe på denne galskapen, sier Flakk.- Det er synd at butikklokalene nedi her står tomme måned etter måned, mener Erling Lea.

Do

Praten går en stund rundt bordet. En offentlig do kunne man godt ha hatt. Det var der før, men så ble den borte. Og så er det den rustne elgen. Er den egentlig fin?

— Men vi må for all del ikke røre den grønne flekken, Tobias jorde. Og så er vi heldige som har idrettsplassen midt i sentrum. Der er det alltid liv, sier Flakk.

— Hva ville dere hatt her da, om dere kunne velge?

— Kasino. Og gledeshus, svarer mannfolkene, og humrer.

Benker

På utsiden kommer gjengen fra seniorturgruppa forbi. Hver torsdag starter de fra Tomta, en parkeringsplass midt på Strøget.

— Det er jo kommet seg veldig i det siste. Vi har jo fått plantet trær langs gata, sier Solveig Handeland.

— Og på Tobias jorde, der er det mye folk bestandig, sier Ole Aasen.

Flust med forslag har de ikke. De er jo så vant til å ha det sånn. Kanskje litt flere benker å sitte på?

Gruppe

— Do og benker må vi absolutt få til. Men vi må få til bedre enn det. Vi skal lage en god plan som kan gjennomføres, og som ikke bare er fin på papiret, sier arealplanlegger Syvertsen.

I 2013 skal Birkenes bruke 250.000 kroner på en sentrumsplan. Det kommer i tillegg til pengene kommunen ber om fra fylkeskommunen. Nå skal det lages en ressursgruppe for å puste liv igjen i stedsutviklingsprosjektet som stoppet opp i 2010. — Alle som vil må være med. Det er de som har eiendommer i sentrum som må være med på å utvikle sentrum, det kan vi ikke gjøre fra kommunehuset, sier Syvertsen.