ARENDAL : 30. desember ble en 37 år gammel mann dømt til 70 dagers fengsel i Aust-Agder tingrett. 37-åringen har sittet varetektsfengslet siden november og har dermed sonet ferdig.

Mannen er en av to personer med serbiske røtter som nå er dømt etter bølgen av kobbertyverier på Sørlandet. To andre må møte til hovedforhandling i Aust-Agder tingrett 23. januar.

— Opprinnelig skulle alle fire møte til hovedforhandling i slutten januar. Saken mot to av dem er nå avgjort som tilståelsesdommer, ettersom vi ikke har klart å knytte dem til det store sakskomplekset, sier politiadvokat Leif Aleksandersen i Agder politidistrikt.

Siden starten på fjoråret har Agder politidistrikt fått melding om nesten 30 saker hvor det er stjålet kobber fra anleggsplasser. Aleksandersen har ledet en spesialgruppe som har hatt som oppgave å oppklare de mange tyveriene.

Tre store saker

På Sørlandet er det særlig tre saker som har et betydelig omfang. Natt til 1. september ble det stjålet kobber for 2,8 millioner kroner og verktøy for 480.000 kroner fra Otera Elkraft AS på Stoa i Arendal. Samme natt forsvant kobber for en halv million fra nabotomten.

Mellom 11. og 12. september forsvant kobber for 445.000 kroner fra et firma i Farsund.

Aleksandersen opplyser at det har vært vanskelig å skaffe bevis mot de to som nå er domfelt.

— Det holder ikke å kun føre bevis på at de har vært i landet, men vi må også kunne knytte dem til åstedet, sier Aleksandersen.

Tilsto tyveri i Porsgrunn

37-åringen avga en uforbeholden tilståelse for to forhold i retten 30. desember. Han ble da dømt for å ha stjålet 400-500 kilo kobber til en verdi av 8000-10.000 kroner fra Norsk Jernbanedrift AS i Porsgrunn 26. oktober, samt for å kjøre bil uten gyldig førerkort.

Han var opprinnelig også tiltalt for kobbertyveriene på Stoa, men disse forholdene bortfalt på grunn av manglende bevis.

De domfelte mennene er nå sendt ut av landet. Begge ble sendt til Sverige, ettersom de har oppholdstillatelse der.

— De er ikke utvist, ettersom vi ikke kan utvise personer som har lovlig opphold i et nordisk land, sier Aleksandersen.

Har ikke funnet kobberet

Aleksandersen opplyser at det kun er en brøkdel av det stjålne kobberet som har kommet til rette.

— Vi har tatt beslag i to biler som var fullastet med kobber. Det er betydelige mengder som ikke har kommet til rette. Hvor dette er blitt av er noe som blir etterforsket videre, sier Aleksandersen.