AGDER: – Nå var tiden inne. Dette må diskuteres og forhåpentligvis bli lagt inn i sykehusets utviklingsplan fram mot 2030. Den skal det gjøres vedtak på i januar 2014. Men før den tid er det mye som skal diskuteres, sier Jan Oddvar Skisland, nestleder i styret i Sørlandets sykehus.

I dagens utgave av Fædrelandsvennen kan du lese en kronikk signert Skisland og Bjørgulv Sverdrup Lund (H), fylkesordfører i Aust-Agder. De to mener den pågående krangelen om sykehusløsninger i Agder er kostbar og sliter på samfunnet. Derfor har gått sammen og lansert idéen om ett felles universitetssykehus for Agder.– Sykehusdebatten som går nå, er på et sidespor, om ikke et blindspor. I løpet av inneværende år skal sykehuset diskutere 2030-planen. Dette er rett tid å ta diskusjonen til offentligheten, sier Sverdrup Lund.

Beliggenhet i øst

Skisland og Sverdrup Lund mener den beste plasseringen av et universitetssykehus vil være i Aust-Agder fylke, tett mot grensa til Vest-Agder.– Lillesand er anvendelig. Der er det firefelts motorvei og god tilknytning til både øst og vest, sier Sverdrup Lund.

– Er plasseringen et politisk kompromiss?

– Nei, absolutt ikke. Jeg synes det er en vinn-vinn situasjon. Dessuten blir det mellom sykehusene i Arendal og Kristiansand, men også mellom UiAs to campuser i Kristiansand og Grimstad. Alle får nærhet til det beste, sier fylkesordføreren.

Synes du det er en god ide med et helt nytt universitetssykehus i Agder? Si din mening i debatten nederst i saken.

– Bedrer tilbud

I forhold til et vanlig sykehus er et universitetssykehus tilknyttet et medisinsk fakultet og deltar i forskning og utdannelse av nye leger. Skisland og Sverdrup mener Universitetet i Agder er en motor i utviklingen av fremtidens landsdel.

De mener et universitetssykehus vil trekke de beste fagfolkene til Sørlandet, og dermed sikre et enda bedre tilbud til pasientene.– Å ha fagmiljøer både i Arendal og Kristiansand er sløsing med ressurser. Det er mye bedre å samle dem på ett sted, mener Skisland.

– Sykehus er et følelsesladd tema. Men det viktigste er pasienten og det tilbudet som sykehuset kan gi. Eldrebølgen kommer og vil by på nye utfordringer. Jeg er ikke i tvil om at et universitetssykehus vil kunne gi et mye bedre tilbud enn det vi har nå, sier Sverdrup Lund.

Møttes tilfeldig

Det var på Quality hotell for et par måneder siden at Skisland og Sverdrup Lund startet dialogen. De var på hver sin konferanse, men møttes tilfeldig til lunsj.– Da fant vi ut at vi tenkte likt. Men dette er viktig for Sørlandet sykehus og pasientenes fremtid. Det krever store investeringer i starten, men er verdt det, mener Skisland.

Sverdrup Lund har selv gått i fakkeltog for å bevare sykehuset i Arendal. Men han ser ikke på det som hans jobb å kjempe for sykehuset.

– Fakkeltogene er et bevis på at debatten er på et sidespor. Det skal ikke være behov for fakler. Min jobb som fylkesordfører er å sikre austegder et best mulig helsetilbud, sier Sverdrup Lund.

Utfordrer Støre

Lørdag skal fylkesordføreren møte helseminister Jonas Gahr Støre for å åpne en kyststi i Arendal. Da vil han spørre helseministeren om et universitetssykehus i Agder.– Jeg skal ta det opp med han og snakke litt om mulighetene for at vi kan få slike investeringer på Agder. Dette er realistisk, men da må lokale politikere, fylkespolitikere, stortingspolitikere og sykehusstyret støtte opp om det. Dessuten må universitetet selv være interessert, sier Sverdrup Lund.

LES OGSÅ:

Synes du det er en god ide med et helt nytt universitetssykehus i Agder? Si din mening i debatten under.