TRIMMES: Hekken trimmes gjerne en gang i året. Med moderne hekksaks klarer Olav Johan Heldal jobben på en dag. Foto: Jostein Blokhus
REKKE OG RAD: De små "trærne" i hekken står på lang, lang rekke. Foto: Jostein Blokhus
VOKSER: Og hekken vokste kjempehøy, kan vi nesten si om hekken Trygve Emil Eide har rundt huset sitt. Ikke rart han må bruke alt fra gardintrapp til traktor når det er tid for årets klipp! Foto: Jostein Blokhus

LILLESAND: Hos Olav Johan ser hekken ut som en rad med små, fine juletrær. Mens det hos Trygve Emil mer legges vekt på en kuleform — eller hva vi skal kalle det. Uansett: Resultatet er både flott og morsomt. Så får de da også en lang rekke hyggelige kommentarer fra folk.

Og det er mange som har observert beplantningene, ettersom begge hekke-eierne bor langs veien oppover mot Birkeland. De er nesten naboer. Olav Johan bor like ved Prestholt Barnehage, mens Trygve Emil holder til litt lenger oppe på andre siden av veien.

- Eldgammel hekk!

— Den eldste delen av denne hekken er eldgammel, det var min oldefar Tellef Ommundsen som plantet den, sier Olav Johan Heldal. Huset er fra 1878, og hekken har vel omtrent samme alder. Den gang gikk hagen helt ned til veien, seinere måtte den krympes på grunn av krav om frisikt for de veifarende. Derfor er noe av hekken av nyere dato, Olav Johan anslår at han plantet den ferskeste delen på slutten av 70-tallet. Han har bodd der hele livet.

— Krever hekken mye stell?

— Å nei. Det holder med en klipp en gang i året. Nå er neste gang våren 2014. Det er gjort på et øyeblikk med de bensindrevne hekksaksene. Du klarer det fint på en dag. Før i tiden brukte de manuelle sakser, og da tok dette tid!

— Den ser lang ut, denne hekken?

— Det har jeg aldri målt, men det er et anselig stykke. Jeg må si jeg er glad i denne hekken. Den luner når det blåser. Og så er det jo hyggelig å få kommentarer, smiler han.

Med traktor og gardintrapp

Noen hundre meter unna har Trygve Emil Eide en hekk rundt huset som virkelig imponerer med sin høyde. Så må han da også ha med en hjelpesmann når klippejobben skal gjøres. Både gardintrapp, stige og traktor har vært tatt i bruk for å komme skikkelig til på toppen. For jobben må gjøres skikkelig, ellers blir det en uregjerlig "frisyre" av det hele.

— Hvor gammel hekken er? Tja. I hvert fall over 100 år. Jeg kan tenke meg at den har blitt plantet rundt år 1900, sier han. Trygve Emil er fjerde generasjon på stedet. Og han tror det må ha vært oldefaren hans som stor for plantingen. Eller kanskje bestefaren, Emil Holte, som var både skolebestyrer og ordfører i gamle Vestre Moland kommune. Grensene til det gamle ladestedet Lillesand var ikke rare greiene, kommunen stoppet omtrent der tettbebyggelsen ga opp. Så her oppe på sletta var man nabokommune til "ekteskapet" ble inngått på 60-tallet.

— Jeg klipper helst en gang i året, sånn i august-september, sier Trygve Emil. Hekken ser stort sett grønn og frodig ut, men en kar var litt for pågående med hekksaksen for noen år siden på en del av trerekken. Så der ser det fremdeles litt glissent ut.

— Hekken må da være minst tre meter høy. Du savner ikke litt utsyn over omgivelsene når du sitter i stua?

— Neida, det går greit. Og hekken luner jo så godt, sier Trygve Emil.