FLEKKEFJORD: – Dette er revens verk. Ut fra bildet er jeg helt sikker på at det er reven som har vært på ferde. Å bite av og ta med både rådyr— og sauehodet er karakteristisk for reven, sier Jon Erling Skåtan, rovviltansvarlig i Statens Naturoppsyn, til Fædrelandsvennen.

Søndag morgen var Britt Ida Haugland Olsen på vei hjem fra jobb, og fant den hodeløse rådyrkalven i veikanten ved Haugland i Flekkefjord.

– Jeg blir så sint og provosert over slikt. Tenk at noen har kuttet hodet av den lille kalven etter at den var død, og deretter bare slengt det fra seg her, sa Olsen til Avisen Agder like etter funnet.

Revestreker

Det var naturvante Nikolai Mønsters fra Marnardal som først gjorde Fædrelandsvennen oppmerksom på hva som sannsynligvis har skjedd.

– Reven river av hodet og tar det med seg som mat til valpene sine. Jeg har sett det flere ganger, sier han.Denne teorien får støtte av rovviltansvarlig Skåtan.

– Mange stusser nok på at reven velger hodet, men hode og hals har mye energi. Alle rovdyr spiser helst delene hvor det ligger mest fett. Det er kun vi mennesker som vil ha det rene kjøttet, forklarer Skåtan.

Sylskarpt saksebitt

Han skjønner godt at Haugland Olsen trodde hodet var kappet av med kniv.

– Reven har et sylskarpt saksebitt som gjør at det ser ut som om det er skjært med en skarp kniv. De er utrolig flinke til å bite og rive i dyret, sier Skåtan.

Rådyrgeitene føder sine kalver rundt 1. juni. Dermed var ikke kalven eldre enn et par måneder da den ble tatt av reven.

– Det er ganske enkelt for rev å ta små kalver. De voksne rådyrene løper stort sett fra den, men blir også drept av reven noen ganger. Da tar reven hodet deres også, sier han.