ARENDAL: Alle partilederne fikk applaus for sine argumenter, men etter applausen å dømme så var det flest ungdom på borgerlig side i salen.

— Dere driver skremselspropaganda, og snakker mer om Høyre enn om Arbeiderpartiet, konfronterte unge Høyre-leder Paul Joakim Sandøy AUF-leder Eksil Pedersen med innledningsvis.

Skremsel

Ungdomspartiene holdt seg nemlig stort sett til moderpartienes tematikk og politiske løsninger, og debatten tok på rekke og rad opp kjente valgkampsaker som helsekøer, skatt og privatisering. Debatten om at Ap driver med skremselspolitikk preget ordvekslingen innledningsvis.

Sandøy høstet latter da han dro fram flere eksempler fra mediene der Ap-topper frykter en ny regjeringspolitikk, blant annet at Helga Pedersen frykter for Finnmarks framtid.

Eskil Pedersen responderte med at også Høyre bedriver skremmetaktikk.

— Når Høyre sier at de siste sju årene i norsk skole er tapte år, så er det å skremme. Men vi tåler debatt, og surmuler ikke når vi får kritikk, sa Pedersen.

Debatt

Paul Joakim Sandøy svarte at Høyre ikke er sure, og beveget seg inn på helsepolitikk.

— Vi har helsekøer nå på 280.000 mennesker. Vi vil ta i bruk private behandlingsplasser, la det offentlige kjøpe de og få ned køene. Det er et konkret tiltak. Vi har ikke råd til 280.000 i helsekø, 800.000 utenfor arbeidslivet og at hver tredje elev i videregående dropper ut, sa Sandøy.

Leder av Sosialistisk Ungdom, Andreas Halse, svarte:

— Det er stor forskjell på frivillige og kommersielle aktører, og hver krone på velferd skal til brukere og ansatte. De borgerlige vil ta utbytte på velferd, og ønsker at private skal gjøre seg rike på velferd.

Han fikk respons av Fpu-leder Himanshu Gulati.

— Privat helseforsikring brukes av mange, og mange frykter ikke å få god behandling kjapt nok. Man blir skremt man når leser at kreftpasienter ikke får behandling. Nå må vi ha nye tiltak, sa han.

Ønsker kutt

Sveinung Rotevatn i Unge Venstre mente at de andre debattantene måtte våkne opp.

— Vi må begrense bruk av oljepenger. Oljebudsjettet er for stort. Vi går med underskudd etter at eldrebølgen er over oss. Debatt om kutt i offentlige utgifter må komme nå, fordi Norge går i minus i 2025, sa han.