VENNESLA: — Jeg er så lei alt snakket om hvem som gjorde hva for ti år siden, sier KrFs andrekandidat i Vest-Agder, Torhild Bransdal.

— Erna ditt i 2003 og Jens datt i 2005. Min pappa er sterkere enn din. Det er på det nivået. Det er fordummende takter vi ser nå ved innledningen til valgkampen, sier ordfører i Vennesla, som også er KrFs andrekandidat i Vest-Agder.

Lei skittkasting

Bransdal viser til Aps førstekandidat, Kari Henriksen, som på Facebook kommenterte at byråkratiet har vokst med seks prosent under Jens Stoltenberg. Hun viste til at det økte enda mer da Erna Solberg satt i regjering.

— Hva så? Poenget er vel hva vi vil gjøre med byråkratiet fremover. Jeg kjenner at jeg, som er over snittet interessert i politikk, går lei av denne formen for debatt. Jeg tror virkelig det svekker folks interesse. Skittkasting fører oss ikke fremover, sier Bransdal.

Kari Henriksen tar ikke selvkritikk.

— Bransdal må føre den valgkamp hun vil, men jeg mener det er svært viktig å få fram politiske forskjeller. Da er selvsagt politiske resultater viktig, og de siste borgerlige resultatene må vi tilbake til Bondevik-regjeringen for å finne, sier Henriksen.

Torhild Bransdal er også kritisk til riksmedia, som hun mener overfokuserer på Erna og Jens.

- Høyre og Ap verst

— Jeg er ikke frustrert over at KrF er i skyggen, for på Sørlandet har partiet en tydelig posisjon. Men 15 tv-kvelder med Erna og Jens orker jeg ikke. Jeg tror media og rikspolitikerne er på en annen planet enn folk flest - og det er urovekkende i forhold til valgdeltakelse og interesse. Høyre og Ap er så langt verst. Jeg synes alle skal slutte med det, sier Bransdal.

Selv om hun alt er lei, gleder Torhild Bransdal til den lille valgkampen. Den som skjer i samtale person til person ute på stands.

— Folk spør, de vil vite. De vil ikke ha det fordummende. Folk vil ha ordentlig informasjon om hva partiene vil. Jeg synes partiene kan bli mye flinkere til å snakke om sitt eget program, og ikke bare hakke på gamle feil eller mangler hos konkurrentene, sier Torhild Bransdal.

— Og nå har du kritisert mye, men du har ikke nevnt en eneste KrF-sak?

— Jeg ser den, men jeg kom med et folkelig og ærlig hjertesukk. Av saker er det frivillighetens kår som opptar meg mest. I KrF ønsker vi å legge til rette for frivillig sektor på en helt annen måte. Min valgkamp vil handle mye om det. Momsfritaket for ideelle organisasjoner skulle vært på plass for lengst, sier hun.

Kjenner seg ikke igjen

— Norge er et godt land, det kjenner jeg ekstra på nå som jeg har vært gjennom kreft. Men det kan bli enda bedre. Der er min valgkamp, og jeg fokuserer alt på det spennende valget i Aust-Agder, sier Høyres andrekandidat i aust, Arne Thomassen.

Han sier han ikke kjenner seg igjen i bildet Bransdal tegner, han synes valgkampen så langt har vært moro og fin. Han er enig i at folk vil vite løsningene fremover, men mener de fleste er gode til å snakke om det.