KRISTIANSAND: — Det har vært enormt belastende og kostet oss både tid og penger. Jeg tror det dreier seg om hundretusener, sier Arne Salvesen.

I fjor fikk han et brev fra Kristiansand kommune der de hevder at brygga han satte opp i 1997, er ulovlig. De mener han har bygd større enn han hadde fått tillatelse til.

Etter det har Arne Salvesen prøvd å bevise at kommunen tar feil.

— Det er fortvilende. Her sitter det to pensjonister i 70-årene og må låne penger for å føre sin kamp, fordi det er saksbehandlere som ikke gjør jobben sin, sier Frank Salvesen, sønn av Arne Salvesen.

Får kritikk

Nå har Kristiansand revisjonsdistrikt gått gjennom saken. I en rapport konkluderer de med at kommunens saksbehandling har vært både uryddig og uoversiktlig og at den ikke er i samsvar med god forvaltningsskikk.

De mener kommunen ikke kan dokumentere at brygga er ulovlig. De kritiserer også at kommunen ikke har orden i arkivet.

I rapporten står det at kommunen nå bør vurdere å frafalle sine påstander om ulovligheter.

— De bør revurdere saksbehandlingen og uttalelser om at det er ulovlig, sa forvaltningsrevisor Anne-Marie Varen i et møte i kontrollutvalget i Kristiansand torsdag ettermiddag.

Kontrollutvalget gjorde et enstemmig vedtak der de ber kommunen revurdere sine påstander.

— Jeg forventer at teknisk direktør innfinner seg med rapporten og dokumentasjonen som viser at Salvesen har hatt rett hele tiden. Kommunen må innrømme at de har gjort feil og betale kompensasjon, sa kontrollutvalgets leder Vidar Kleppe etter møtet.

Nabostrid

Ifølge Frank og Arne Salvesen fattet kommunen interesse for brygga i forbindelse med en nabostrid. I februar 2012 sendte de derfor brev der de viser til et vedtak av 1997 om hvordan brygga skulle se ut. Her skriver de at det ikke er gitt tillatelse til brygga som er satt opp.

I dette vedtaket viser de også til et kartutsnitt over hvordan brygga skal utformes.

Men kommunerevisjonen mener at Kristiansand kommune ikke har klart å frembringe dokumentasjon som forklarer hvilken brygge de tillot Salvesen å bygge i 1997. Derimot har de funnet fram en sak fra 2002 der Arne Salvesen søkte om å få bygge sjøbod på samme eiendom. I den forbindelse sendte plan- og bygningsetaten i Kristiansand et brev til fylkesmannen.

I dette brevet skriver kommunen at bryggeanlegget ble godkjent i 1997. Her ligger det også et kartutsnitt over brygga med kommunens stempel.

I 1997 bygde Arne Salvesen brygga i bakgrunnen. I fjor fikk han beskjed fra kommunen om at den ikke var lovlig oppført. Foto: Kjetil Reite

Kritikk

Kommunen mener at brevet de sendte til fylkesmannen ikke beviser at de har godkjent brygga. Men kommunerevisjonen er ikke enig. De skriver at kommunen i 2002 mente at brygga var godkjent.

De påpeker også at kommunen ikke har klart å skaffe dokumentasjon på hvilken brygge som ble godkjent.

— Kommunen har som profesjonell part plikt til å formulere vedtak så klart som mulig for den det gjelder og for oss som kommer etterpå, sa Anne-Marie Varen i kontrollutvalget.

Vil avvente

Da Fædrelandsvennen møtte Arne og Frank Salvesen på Flekkerøy torsdag kveld, hadde de ikke bestemt seg for hvordan de vil gå videre med saken.

— Men vi ser hva revisjonen sier og blir overrasket over kommunen hvis de står fast på sin påstand, sier Frank Salvesen.