KRISTIANSAND: — Vi har nå egentlig avsluttet aksjonen. Alt tyder på at dette var en falsk nødmelding og at noen rett og slett bare har tullet med oss, sier redningsleder Bjørn Jarle Åmlid ved Hovedredningssentralen Sør-Norge.

Redningsaksjonen ble satt i gang like etter klokken halv fem fredag morgen.

— Det ble da gjort et oppkall til Tjøme radio fra en 40 fots Bavaria. Personen opplyste at han hadde fått problemer ved Oksøy fyr. Utfra disse opplysningene ble det sendt ut redningsskøyte og helikopter, sier Åmlid.

Blant søkemannskapene var redningsskøyta Kaptein Egil J. Nygaard.

- Vi søker etter en Bavaria og har god dekning med masse båter og et Sea King-helikopter, opplyste skipper Thomas Ovnan fredag morgen.

Mistet all kontakt

Etter det første oppkallet forsvant all kontakt med båten.

— Det er normalt ikke noe godt tegn når vi først får en melding og så mister kontakten. Så lenge vi er usikre kan vi ikke ta noen sjanser, sier Åmlid.

Han opplyser at redningsmannskapene hadde en mistanke helt fra begynnelsen om at meldingen kunne være falsk.

- I den første samtalen hørtes det ikke ut som personen var i noen båt. Måten det ble snakket på ga også inntrykk av at det kunne være tull. Vi søkte intensivt i området og fant verken båt eller vrakgods, sier Åmlid.

Falskt kallesignal

Klokken 7.47 fikk Hovedredningssentralen konktakt med mannen igjen, for første gang siden det første oppkallet.

— Han opplyste da at han var kommet til en brygge i Kristiansand og kunne se inn til Kjevik. Mannen nektet å oppgi mobiltelefonnummer, sier Åmlid.

Han legger til at HRS ser svært alvorlig på forholdet.

- Politiet er koblet inn og vi vil nå prøve å spore opp hvem dette er. Vi fikk oppgitt et kallesignal, men det viste seg at dette ikke eksisterer. Det er jo et sterkt indisium på at dette bare var oppspinn, sier Åmlid.

Sea King-helikopteret vil nå ta et siste søk langs Topdalsfjorden for å se etter båten, men vil deretter avslutte.