VEGÅRSHEI: 32-åringen ble funnet død i fengselscellen i Kinshasa søndag 18. august.

— Familien hadde hele tiden et håp om at Tjostolv skulle komme hjem. Beskjeden som kom var et hardt slag, sa sjømannsprest Knut Lyngseth før begravelsen.

Lyngseth har besøkt de to nordmennene flere ganger i fengselet. Under sitt minneord i kirken var han tydelig preget.— Tjostolv var eventyrets mann og livet hans ble et eventyr, sa Lyngseth.

Lyngseth holdt begravelsen sammen med sogneprest i Vegårshei, Elin Ann Øvensen.

Pressen fikk lov til å være til stede. Familien ga tillatelse til å ta bilder da kisten ble båret ut, men ikke inne i kirken eller på minnestunden etterpå.

Minnet av søstrene

Molands to søstre leste deretter hvert sitt minneord i kirken. De fortalte begge om gode minner fra oppveksten i Vegårshei.

Tjostolv Moland gikk grunnskolen i Vegårshei og videregående i Risør. Senere gikk han i militæret, hvor han tok befalsskolen for jegertroppen og tjenestegjorde i jegerbataljonen, Hans Majestet Kongens Garde og i Telemarksbataljonen.

— Utferdstrang og eventyrlyst var på Tjostolvs dørterskel fra unge år. Han fant likesinnede i mange land. Han var vel respektert blant venner og kolleger. Derfor er det mange som tar avskjed med Tjostolv i dag, som ikke er i Vegårshei kirke, sa sjømannsprest Knut Lyngseth.

French: - Livet ditt ble kort, men unikt

Etter minnetalene leste Lyngseth opp et minneord fra Joshua French, som fremdeles sitter fengslet i Kongo.

French trakk blant annet frem kameratens lojalitet, prinsippfasthet og mot i sitt minneord, som han avsluttet slik:

"Livet ditt ble kort, men unikt. Jeg savner deg veldig mye. Jeg kommer aldri til å glemme deg, men vil ha deg med meg resten av mitt liv".

Like førklokka 12ble kisten båret ut av kirken. Tjostolvs mor og far, Mathilde og Knut Moland, var blant dem som bar kisten fram til familiegravstedet utenfor Vegårshei kirke.

Etterpå ble det en samling på Høgetun bedehus, som ligger like ved kirken.