KRISTIANSAND: Mandag ettermiddag meldte Agder politidistrikt, via sin Twitter-konto, at det hadde vært en trafikkulykke i Tinnheiveien klokka 14.21. ## Kun én frontkollisjon

«Trafikkulykke, Front mot front ved området det drives vegarb. Ingen personskade», lød meldingen, som ble publisert klokka 18.11. – Det var en person som øvelseskjørte. Innsnevringen ved veiarbeidsområdet kom brått på. Dermed havnet bilen i feil kjørefelt og frontkolliderte, sa operasjonsleder Audun Eide da Fædrelandsvennen tok kontakt.

Les:

Nå viser det seg at det hele var en resirkulert melding om en hendelse fra dagen før.

Ikke alvorlig

Politiet meldte om frontkollisjonen mellom en Volvo stasjonsvogn og en Ford Mondeo, som skjedde søndag klokka 14.21, en gang til.

– Ja, det er den samme meldingen. Det står ingenting i vår interne logg om en slik ulykke klokka 14.21 mandag, bekrefter operasjonsleder Magne Storaker tirsdag morgen.

Tre personer ble kjørt til legevakta med smerter etter bilbelte etter hendelsen, og politiet dirigerte trafikken forbi ulykkesstedet etterpå.

– En glipp

Stabssjef i Agder politidistrikt, Bård Austad, sier til Fædrelandsvennen at han ikke kjenner til disse konkrete meldingene og ikke vet hva som forårsaket feiltakelsen.

– Det hender at trafikkulykker blir etteranmeldt og dermed dukker opp i operasjonslederens egen logg flere ganger. Andre ganger får vi to anmeldelser på samme sak, eller såpass ulike meldinger at det kan virke som ulike forhold. Men jeg vet ikke hva slags glipp som har skjedd her, sier han.

Stabssjef Bård Austad sier at Twitter-bruk vil medføre en fare om å melde feil, men at politiet evaluerer sin egen konto fortløpende. Foto: Kjartan Bjelland

Siden i sommer har Agder-politiet brukt Twitter til å opplyse om sin aktivitet, etter å ha sent politilogger på mail flere ganger daglig tidligere. Austad sier at media har kritisert politiet for å tvitre for sent eller ikke i det hele tatt.

Vil kunne skje

Ved én anledning har en person hatt en annen oppfatning av en hendelse enn slik politiet tvitret om den.

– Faren med Twitter er at vi melder om det som skjer i nuet, og disse hendelsene kan fort forandre seg. Men den eneste veien å unngå denne faren fullstendig er å la være å tvitre til saken er ferdig etterforsket, fire uker etter at det skjedde, sier stabssjefen.

Det er uaktuelt ettersom politiet har opplysningsplikt så lenge dette ikke skader etterforskning eller gir taktiske utfordringer. I tillegg har politiet selv ofte glede av å komme ut med hendelsene.

– For eksempel er det svært nyttig når folk meldes savnet og folk kan gi oss tilbakemelding fortløpende, sier Austad.

Politiet evaluerer og endrer kurs for tvitringen sin etter hvert som tiden går. I dag har ni ulike operasjonsledere ansvaret for Twitter-kontoen.

– Jeg har hatt vaktbikkjerollen og forsøker å passe på. Men jeg har ikke erfaring med at noen har blitt skadd eller lidd på grunn av feilaktig tvitring fra vår side, sier han.