BREIVIKS AMMUNISJON: Bildet viser ammunsisjonen Anders Behring Breivik brukte på Utøya. Bildet ble lagt fram i rettssaken. Totalt 1036 patroner til pistol og rifle ble funnet da politiet gikk gjennom utstyret til Breivik. Nå foreslår 22. juli-kommisjonen et forbud mot halvautomatiske våpen. Foto: Junge, Heiko

OSLO: Kommisjonen vil også ha tidsbegrensninger på våpenkort, og ber også om at det vurderes forbud mot private våpensamlinger.

22. juli-kommisjonen kom mandag med en rekke anbefalinger for å gjøre samfunnet mindre sårbart mot terrorisme. Flere av forslagene handlet om innskrenkinger i regelverket rundt våpen i privat eie.

Det mest markante forslaget er et forbud mot halvautomatiske våpen i privat eie, i tillegg til et forbud mot våpendeler som kan gjøre vanlige skytevåpen om til halvautomatiske våpen.

"Halvautomatiske våpen har lite med norsk jakttradisjon å gjøre og representerer en økt risiko for alvorlige kriminelle handlinger", skriver kommisjonen.

Samlinger og våpenkort

Videre anbefaler rapporten at ordningen med tidsubegrensede våpenkort avskaffes. Kommisjonen vil at våpenkort skal være en tidsbegrenset rettighet til å bære våpen, slik at myndighetene kan kontrollere på ny om vilkårene for å få ha våpen fortsatt er til stede etter en tid. Kommisjonen vil også at våpenregisteret skal vaskes med en gjennomgang mot strafferegisteret.

Ut over dette, stiller 22. juli-kommisjonen også spørsmål ved private våpensamlinger.

"Ordningen med å tillate betydelige private våpensamlinger bør vurderes i lys av den samfunnsmessige risiko disse innebærer. Det bør vurderes forbud mot samlinger av operative våpen i privat eie, eventuelt innføres strengere krav til inspeksjon og kontroll med samlerlisen", heter det i en av anbefalingene.

Liker ikke forslaget

— Dette er en stor gruppe våpen, for eksempel alle pistoler. Det er jo ikke det man bruker på jakt, men er vanlig i konkurranse. Det vil også ramme sivile halvautomatiske rifler og halvautomatiske hagler, sier jaktkonsulent Vidar Nilsen i Norges jeger- og fiskerforbund.

— Hva tenker dere om et slikt forbud?

— Dette er jo utbredt som jaktvåpen. Vi diskuterte dette i utvalget som jobbet med forslag til ny våpenlov, og jeg satt i det utvalget i fjor. Det er klart at et slikt forslag liker vi dårlig.

Forslagene om restriksjoner på våpensamlinger og tidsbegrensede våpenkort er han også skeptisk til.