BIRKENES: — Jeg føler meg litt lurt. Politikerne sa ja tre ganger, men nå går de plutselig imot. Jeg er sjokkert, sier eier Ole Gunnar Brovig.

I 2010 fikk han lov til å starte prøvedrift av hundepensjonatet på Flakk. Tillatelsen ble senere gjort permanent. Etter heftige naboprotester opphevet fylkesmannen kommunens vedtak.

Sist uke satte planutvalget i Birkenes foten ned.

— Det er vanskelig å forholde seg til denne kommunen. Jeg skjønner ikke at de lar meg holde på i tre år og så sier stopp, sier Brovig.

- Utrolig slitsomt

Det har vært utrolig slitsomt å høre på hundeglam hver eneste dag. Til tider har det gått i ett. - Georg Rigadis, nabo

Blant naboene på Flakk er meningene delte. Noen merker ikke støyen, mens andre synes den er uutholdelig.

Nabo Georg Rigadis er glad for avgjørelsen.

— Vi håper inderlig at vi er ferdig med denne saken nå. Det har vært utrolig slitsomt å høre på hundeglam hver eneste dag. Til tider har det gått i ett, sier Rigadis, som jobber som kommuneoverlege i Birkenes.

Brovig mener derimot at han urettmessig får skylda for all hundestøy i området.

— Det er hunder i alle hus her oppe. Dessuten ligger det en hundepark på andre siden av elva. Jeg får nok skylda for det meste, svarer Brovig.

Han hevder at han har fått svært få klager i løpet av de årene pensjonatet har vært i drift.

Skryter av politikerne

Georg Rigadis hevder at støyen fra hundepensjonatet har vært uutholdelig. Han håper nå at saken er avsluttet for godt. Foto: Erlend Olsbu

Rigadis krever nå at driften opphører for evig og alltid.— Eiendommen må tilbakeføres til slik den var før, det vil si et hus og en garasje, sier han.

Han synes det står respekt av politikernes helomvending.

— Saken var glassklar fra første stund. Dette er et boligområde og da kan du ikke uten videre starte opp hundepensjonat. I stedet for å følge regelverket forsøkte politikerne å finne kanskje-løsninger, men til slutt gjorde de det riktige. Det synes jeg det står respekt av, sier Rigadis.

Han har forståelse for at Brovig er skuffet.

— Han har kanskje gjort en god jobb, men du kan ikke alltid gjøre alle til lags. Denne saken viser at alle parter blir skadelidende når saksbehandlingen er for dårlig.

Jeg mener politikerne har holdt ham for narr. Han har brukt mye penger på dette og jeg kommer til å foreslå at han får erstatning. - Odd Gunnar Tveit (Frp)

Kan drive hobby

Avdelingsingeniør Ivar Aanesland i Birkenes kommune tar noe selvkritikk, men mener Brovig var klar over risikoen.

— Eieren var fullt klar over at vedtaket ble sendt over til fylkesmannen. Han satte i gang på eget ansvar og må forholde seg til det. Så kan du jo innvende at vi burde sagt at han ikke fikk lov til å starte opp før vedtaket var endelig, sier Aanesland.

Ifølge Aanesland innebærer vedtaket at Brovig ikke kan drive næringsvirksomhet.

— Men du kan jo ikke nekte noen å drive med oppdrett på hobbybasis. Hva som er næring og hva som er hobby er ikke så lett å definere, men det er jo ikke all verdens du kan gjøre før det blir næring, sier Aanesland.

— Vil dere kreve endringer av fysiske tiltak?

— Han har innredet garasjen med noen bur og gjerdet inn et område rundt huset. Det er ikke noe vi kommer til å bry oss med, sier Aanesland.

- Må gjøre noen valg

Leder av planutvalget i Birkenes, ordfører Arild Windsland (H), sier politikerne måtte velge side.

— Jeg har forståelse for at Brovig er skuffet, men som politiker må du gjøre noen valg. Det er bare sånn det er, sier Windsland.

Ordføreren viser til at driften har fått motbør av både naboer, fylkeslege og fylkesmann.

— Vi så at det ville blitt vanskelig å få godkjent denne planen, sier Windsland.

Odd Gunnar Tveit (Frp) var den eneste i planutvalget som stemte for å godkjenne reguleringsforslaget.

— Det er helt forferdelig. Jeg mener politikerne har holdt ham for narr. Han har brukt mye penger på dette og jeg kommer til å foreslå at han får erstatning av kommunen, sier Tveit.