Slik blir nybygget (t.h.) sett fra krysset ved Kirkegata og Strandpromenaden, ifølge utbyggers arkitekt. Foto: EGERDAHL & NORDBØ SIVILARKITEKTER
Dette er illustrasjonen naboene har fått laget, for å vise nybyggets forhold til Murbyen. Til høyre ses Rasmussens leilighetsbygg. Foto: Rambøll

KRISTIANSAND: I desember skal politikerne avgjøre om det blir milliardæren eller mangemillionæren som vinner slaget om kvartal 57. — Jeg tror fornuften vil seire, sier en ordknapp Tore Hansen-Tangen til Fædrelandsvennen.

Byggetomta er på hjørnet til høyre, det såkalte Strays hus som skal rives. Til venstre boligkomplekset der Einar Rasmussen bor på toppen. Foto: Vegard Damsgaard

Prosjektet til mannen bak Viking Development Group omfatter 20 eldreboliger på motsatt side av Rasmussen-bygget nederst i Kirkegata.Bygget skal være på tre etasjer og en tilbaketrukket fjerde på den tre mål store tomta, med felles hageanlegg i bakgården.

— Veldig ensidig

Nå har rundt 30 naboer, med Sørlandets mest formuende i spissen, levert en fyldig høringsuttalelse. De hevder prosjektet bryter med Murbyplanen i forhold til høyder, struktur og takform.

— Vi har avtalt at bare advokaten kommenterer saken på våre vegne, derfor kan jeg ikke uttale meg, sier Einar Rasmussen til Fædrelandsvennen.

Einar Rasmussen vil ikke kommentere saken, men henviser til advokaten. Foto: Kjartan Bjelland

Byutviklingsstyret sendte saken på høring tidligere i høst, og prosjektet fikk positiv omtale.— Vi opplever at det arbeidet som er gjort fra utbygger og kommunens side er veldig ensidig, og ikke så veldig grundig. Det er bakgrunnen for at vi har spurt en annen arkitekt, som vi mener er veldig kompetent, om hvordan hun vurderer prosjektet, forklarer advokat Solveig Løhaugen.

De er heller ikke fornøyd med illustrasjonene, og har fått produsert nye for å synliggjøre sine innvendinger.

Grensen for Murbyen går ved Kirkegata, dermed er ikke Rasmussens boligkompleks, Strandpromenaden fra 2004, omfattet av verneplanen.

- Barriere mot fjorden

— Det bør være et overordnet mål for nybygget at det har tilhørighet til eget kvartal, fremfor å tilstrebe slektskap med nabokvartalet. Derfor bør bygget dekomponeres, sier sivilarkitekt Kari Nissen Brodtkorb til Fædrelandsvennen.

- Jeg tror fornuften vil seire, sier Tore Hansen-Tangen, her fotografert foran kvartalets indre ved en tidligere anledning. Foto: Jon Anders Skau

Det var hun som tegnet Strandpromenaden, 94 leiligheter i fem etasjer, som i sin tid ble nominert til Statens Byggeskikkpris. Bærum-arkitekten har også Bystranda Aveny og Terrasse på sin cv, så hun kjenner Kvadraturens sjøside godt.Brodtkorb påpeker at en 24 meter lang fasade mot Strandpromenaden "vil virke som en relativt voluminøs barriere mot fjorden", og sier en åpen struktur er viktig i overgangen mellom sentrum og havna.

Videre heter det at den flate takformen vil bryte med nabohusene, at mønehøyden er 2,9 meter over de tillatte 11 meter, og at ettermiddagssolen er truet i nabolaget.

— Ingen stilmessige grep plukker opp føringene i Murbyplanen, hevder advokaten.

Prosjektet er allerede jekket ned én etasje etter ønske fra naboer og plan- og bygningsetat. Fylkeskonservatoren har ikke protestert.

— I tettbygde strøk er ikke alle enige, sånn er det bare, konstaterer plan- og bygningssjef Venke Moe, selv arkitektutdannet.

Moe mener nybygget ikke bare skal tilpasses kvartalet, også gateløpet, og da kan det gå i hop. Men hun sier de vil vurdere alle innspill og trolig gjøre noen justeringer.

Nybygget krever riving av tre hus, deriblant Kirkegata 2D, som kommunen kjøpte for 19 millioner kroner i 2008. ## Mener motparten overdriver

Tore Hansen-Tangens arkitekt stusser over motpartens illustrasjoner.

— Vi synes de er litt underlige, og mener de er overdrevet litt – at byggene er blitt litt høye, uttaler sivilarkitekt Siv Nordbø.

Hun viser til at Murbyplanen fra 1998 ikke er revidert i forhold til nye krav fra NVE, som sier at nederste bruksareal skal legges halvannen meter over bakkeplan på grunn av høyere vannstand i fremtiden.— Dagens bygg på hjørnet er høyere enn planen tillater, og i vårt prosjekt er gesimsen bare en halv meter over dette, forklarer Nordbø.

Arkitekten sier de har nedtrappet bebyggelsen fra Rasmussen-komplekset mot andre siden, nettopp for å tilpasse seg Murbyplanens bestemmelser.

Rambøll, som har laget illustrasjonene, svarer at de har forholdt seg til høyder og dokumenter som er innsendt til kommunen.