KRISTIANSAND: — Jeg brukte jo flere timer på å vanne alt, sier Magne Vang og ser seg ut over hagen på Hellemyr.

Den fargerike hagen er stappfull av blomster og planter. En dag bestemte Vang seg for å forenkle arbeidsmengden. Nå går alt på skinner, eller rettere sagt i slanger.

En bryter i skuret bestemmer når vanningen skal starte og nøyaktig hvor mye vann hver enkelt blomst skal ha. - Blomstene skal helst vannes på natta, og nå slipper jeg å stå opp for å gjøre det, sier Magne Vang. Foto: Reidar Kollstad

Se video øverst i artikkelen !

Hjemmelaget vanningssystem

I et skur bakerst i hagen bestemmer en bryter når vannet skal slås på. Bak skuret er det to 200-literstanker som alltid etterfylles med vann. Derfra siles litervis med vann blandet med gjødsel til de over 1500 plantene Vang har i hagen. Hver plante får en liter vann hvert døgn. Selv slipper han å løfte en finger.

— Jeg har i grunnen fått alt i fra her oppe, sier Vang og peker på tinningen.

— Prinsippet er såre enkelt. Gud og hvermann kan gjøre dette, sier den tidligere ingeniøren med 30 års fartstid fra Kristiansand Mekaniske Verksted.

Mange oppfinnelser

Vang har i mange år vært aktivt medlem i hagelaget i Kristiansand og er viden kjent for sine oppfinnelser og viser gladlig fram flere hjelpemidler han har laget.

Med tre hjul i stedet for ett kommer Magne Vang seg fram over alt med trillebåren sin. Foto: Reidar Kollstad

— Denne trillebåra har tre hjul. Det gjør at den kan komme seg opp både bakker og trapper, forteller han og demonstrerer ved å ta løpefart opp en knaus med trillebåren.

— Jeg har nok blitt kalt for en Reodor Felgen-type, men jeg vet ikke helt, humrer han.

Under hagen er det flere kilometer med centimeter-tykke gummislanger som når ut med livsviktig vann til hver bust og plante. Men hvor mye vann som går med til vanningen vil ikke Vang ut med.

— Du kan skrive at det er nok, humrer han.

DRIVHUS: Magne Vang bruker mange timer i drivhuset, også der har han egne oppfinnelser. - Jeg bare drar i snora så kommer vannet ut gjennom slangen, forklarer han. Foto: Reidar Kollstad

Fædrelandsvennen var også på besøk hos Magne Vang i vinter. Da viste han fram en oppfinnelse som gjorde trappa snøfri på en halvtime. Les mer og se video under: