GODTERI OG VIN: Alkohol og godteri selges det mye av på begge ferjene. – Sjokolade, vingummi og konfekter er populært. Av viner selger vi mye italienske typer, sier Nina Moland Andersen, salgs- og markedssjef på Superspeed. Foto: Kristin Ellefsen

Det lønner seg å gjøre storinnkjøpet på Superspeed når du skal gjøre feriehandelen, viser vår uhøytidlige undersøkelse. 700000 passasjerer seiler over Skagerak i sommer. Vi sjekket prisene på 13 populære produkter, og sammenliknet ferjeprisene med prisene i Norge og Danmark.

Det viste seg at Superspeed er prisvinneren, med FjordCat like i hælene, med bare 30 kroner forskjell. Totalprisen på produktene ble 1490 kroner på Superspeed, 1520 kroner på FjordCat og hele 2887 kroner i Norge. I Danmark ble totalprisen 1570 kroner, med prisene konvertert etter mandagens kurs der 100 danske kroner er 101, 43 norske kroner.

PRISVINNEREN: Med FjordCat like i hælene, ble Superspeed vinneren av pristesten, der vi sammenlignet prisene på 13 like produkter. Totalprisen på Superspeed ble 1490 kroner, mens på FjordCat ble det 1520 kroner. Foto: Kristin Ellefsen
  • Av rødvin og hvithvin har vi sjekket prisene på Alsace Riesling og Jacobs Creek.

  • Snus selges nesten ikke i Danmark. I Norge er stykkprisen på Skruf 69 kroner, mens på ferjene ligger det på mellom 40 og 50 kroner.

Sjekk prisene hjemme

Professor i økonomi på Universitetet i Agder, Ellen K. Nyhus råder folk til å sjekke prisene hjemme før man gjør storhandelen på ferja eller i utlandet.

— Noen ganger er det gode tilbud på produkter hjemme, som gjør at det slettes ikke blir rimeligere å handle avgiftsfritt. I tillegg er de ofte litt lure på Taxfree, og lager produktene i andre pakningsstørrelser, slik at det kan bli vanskelig å sammenlikne, sier hun.

Nyhus sier at for mange hører shopping og ferie sammen.

— Dersom det er dårlig vær når man er på ferie, kan shopping være en sosial aktivitet man gjør sammen. Jeg vil likevel råde folk til å holde seg innenfor reisebudsjettet, og ikke ty til dyr kreditt for å finansiere kjøpene. Da kan handelen likevel bli dyr, og en har spart lite,sier hun.

Populære drikkevarer

Nina Moland Andersen, salgs- og markedssjef på Superspeed forteller at italienske viner er veldig populære på ferja.

– På taxfree går det mye av italienske viner. I tillegg kjøpes det mye rom. Det er en ny trend vi har sett, sier Moland Andersen.

En annen trend man har merket på salget er mindre røyk og mer snus.

– Vi legger merke til at flere har sluttet og røyke, og heller begynt å snuse, sier Moland Andersen.

Godteri og vin

Av søte varer er Smash og tyggegummi noen av bestselgerne.

– Ellers så er alltid sjokolade, vingummi og konfekter av ulike slag populært, sier hun.

Ingvald Fardaladministrerende direktør i FjordLine forteller at vin, alkohol, røyk og kosmetikk er varer det går mest av på ferjen.

– Mange vil ha med seg kvoten av alkohol og tobakk når de først er ute og reiser, sier Fardal.

PRISVINNER: Superspeed er best på pris på taxfree, tett etterfulgt av FjordCat. Danmark kommer på en velfortjent tredjeplass, og det er dyrest å handle i vårt fædreland.