VETERANENS KNIVER: Thor Inge R dsets kjente kniver er samlerobjekt i Setesdal nå. Hobbyknivmaker Rødseth har levert knver til mange markeder og utsalg i Setesdal opp gjennom årene. Foto: Johs. Bj rkeli
LEFSEBAKER: Birgit Haslemo byr på lefser og flatbrød i ekte Bykle-tradisjon. Publikum kan både få se og handle. Foto: Johs. Bj rkeli

BYKLE: Det gjøres attpå til tømmerhuset som frontet Setesdal under OL på Lillehammer i 1994. — Her har vi alt, sier Ingebjørg G. Byklum og skotter opp fra strikketøyet. Det som først ser ut til å være lue, er ikke det. ”Greia” er til å holde vinflaska riktig temperert i dertil krevende omgivelser!

På veggene i den praktfulle tømmerbygningen i Henriksentunet ved Bykle kyrkje henger grautkufter, løyesaum, hatteborer, designkjoler, malerier og mye mer. For de som ikke skjønner hva grautkufte, løyesaum og hatteborer er, så er det henholdsvis vakkert dekorert vadmelsjakke, broderi til setsdalskofte og bunad og hatteband.

Snurrepiperier

Ved inngangen sitter Torbjørg Gjerden med kremmergjenstandene sine. Hun er ekspert i å handle snurrepiperier og antikviteter billig. Hva med en gammel engelsk kjeksboks i glass, ei lampe fra 1890 eller noen Røhmer-glass?

— Alt er billigere her enn i Oslo, sier den drevne hobbyhandleren fra Huldreheimen.

Det viktigste er ikke å tjene penger, men å lage til et hyggelig tilbud i bygda, mener hun og kollegene hennnes.

Donald og SOS Barnebyer

Brukte bøker får du får en slikk og ingen ting på den allsidige sommarmarknaden. Sigrid Undsets ”samlede” selges for en femtilapp. Det er pensjonert kommunelege Olav Holen, med heim rett nedenfor Lislestog, som selger unna noe av sin store boksamling.

I bokkroken sitter 10 år gamle Einar Hodne og selger egne Donald Duck-tegninger til inntekt for SOS Barnebyer. Det innbrakte tusen kroner i fjor, forteller han.

Lefser

Oppe fra bakstehuset anger det herlig fra nybakte lefser. De er det Birgit Haslemo som baker.

— De går unna som varmt hvetebrød, sier Ingebjørg G. Byklum.

Leder i Bykle Husflidslag, Astrid Kringlen Trydal, sitter bare og smiler og koser seg denne sommeren. All strikketida hennes har gått med til barnebarna i det siste. Men med et slikt aktivt husflidslag i bygda, er det ingen ting som tyder på at OL-bygningen i Bykle skal gå tom for knakende gode tilbud fram til 1. august da marknaden er over.