AGDER: — Velgerne må nå få svar på hva slags politikk Høyre egentlig vil føre i en så viktig sak som kommunestruktur. Partiet må avklare, krever Aps andrekandidat Odd Omland til Fædrelandsvennen.

De to høyretoppene har begge mål om færre og mer robuste kommuner, men de uttaler seg ganske så ulikt når vi spør dem hva dette betyr i praksis for Agder.

Førstekandidat for Vest-Agder Høyre, Ingunn Foss: - Poenget er oppgavene som skal utføres av en kommune i fremtiden. Dette skal vi ha prosess på. Derfor er det bare tull å snakke om tvang og antall kommuner nå. Jeg forutsetter frivillige sammenslåinger. Ingen liker å bli tvunget til noe. Etter hvert som kommunene ser de nye utfordringene, vil sammenslåinger komme. Jeg står på frivillighetslinjen.

Førstekandidat for Aust-Agder Høyre, Svein Harberg: - Antall Agder-kommuner kan halveres, kanskje vil vi komme ned mot ti. Jeg vil ikke si hvilke som kan slås sammen, men det er kanskje naturlig å ta utgangspunkt i regionrådene. Jeg ser for meg en frivillig runde først. Deretter må vi nok ha en runde med tvang for å få de siste på plass. Det sentrale er uansett hva de nye kommunene skal yte av tjenester for folk, at vi får robuste nok kommuner til å takle oppgavene vi står overfor innen skole, omsorg og så videre.

Krever svar

Omland mener dette spriker veldig. Aps Freddie de Ruiter sier til NRK Sørlandet at Høyre må fortelle hvilke kommuner de vil slå sammen. Ap vil beholde dagens kommuner på Agder, med mindre noen søker om å slå seg sammen.— Under en debatt med meg på Vigelandsdagene avviste Foss kategorisk tvangssammenslåing da Frp snakket om 100 kommuner i Norge. Harberg nevner rundt ti kommuner på Agder. Samtidig har Høyres andrekandidat i Aust-Agder Arne Thomassen sagt at Lillesand ikke trenger å slås sammen med noen andre. Dette er å snakke med mange tunger. Hva er politikken, spør Omland?

- Feil ende

— Det er tull å kreve svar på antall kommuner nå. Det er feil ende. Vi lover å sette i gang en prosess om kommunens fremtidige oppgaver. Fylkeskommunen skal legges ned. Det vet Omland godt. Selvsagt må vi ha den prosessen før vi vet mer om hvor mange kommuner det er behov for. Vi kan ikke begynne med konklusjonen. Dessuten er best mulig tjenester og ressursutnyttelse poenget, ikke antallet kommuner, sier Ingunn Foss, og legger til:

— Underveis vil kommunene selv se hva som er best for dem å gjøre for å møte fremtiden.

Høyres stortingsprogram sier at Høyre vil ha færre og mer robuste kommuner og går ikke i detalj om tvang/frivillig.

— Større kommuner betyr at vi kan flytte avgjørelser og oppgaver ned på lokalplanet. Det blir mer lokaldemokrati, og større kommuner kan yte bedre tjenester. Eksakte løsninger må komme etter hvert. Jeg har sagt noe om hva jeg tror det vil bety lokalt, sier Harberg.