VENNESLA: Den fatale ulykken skjedde 9. februar i fjor. Nå har eieren av byggevarekjeden, Optimera, fått en bot på 700.000 kroner.

— Boten er betydelig og begrunnet ut fra omstendighetene i saken, den konkrete overtredelsen av arbeidsmiljøloven og selskapets økonomiske evne, sier politiadvokat Eirik Ramsland til Fædrelandsvennen.

Rekkverk var borte

Bruddene på arbeidsmiljøloven knytter seg til reglene om arbeid i høyden. Mannen, som var i 60-årene, falt ned én etasje da han var i ferd med å hente varer som skulle kjøres inn i butikken på Grovane.

Han døde av skadene, og Arbeidstilsynet mente det avgjørende for utfallet var at det manglet et rekkverk der mannen arbeidet.

– Vi har konkludert med at hvis det hadde vært rekkverk, hadde sannsynligvis ulykken vært unngått, opplyste Alf Helgeland i Arbeidstilsynet i fjor.

Overrasket over bot

HR-direktør i Optimera, Erik J. Knudsen, sier selskapet er veldig lei seg for ulykken. Samtidig er de overrasket over den kraftige reaksjonen. Knudsen sier signalene fra politiet har vært at de så på hendelsen som et uhell.— Det er veldig trist å miste en medarbeider. Men vi er svært overrasket over størrelsen på boten, og for så vidt også over at vi får bot. Det var heller ingen vitner som har kunnet fortelle hva som skjedde, sier Knudsen.

Likevel har Optimera vedtatt boten.

— Vi kunne sikkert tatt en kamp i retten, men ønsker å legge dette bak oss, sier Knudsen.

Kritisk til tidsbruken

Han er ellers sterkt kritisk til at det har tatt halvannet år å etterforske ulykken.

— Det er helt tragisk. Ikke først og fremst for oss, men for dem som blir skadet, sier Knudsen.

— Etterforskningstiden har vært for lang. Dette er tatt hensyn til ved utmålingen av boten. Den hadde vært høyere hvis saken var ferdig tidligere, sier politiadvokat Eirik Ramsland.

— Hva er årsaken til den lange etterforskningstiden?

— Årsaken er at saken er blitt etterforsket i flere omganger. Det har også blitt noe liggetid, sier Ramsland.

- Unormal lang tid

Påtaleleder i Agder-politiet Nils Grønås sier det er vanskelig å anslå hva som er normal etterforskningstid for dødsulykker i arbeidslivet.

— Men at det tar halvannet år før en sak er avgjort, er ikke normalt, sier Grønås.