HER FANT DE DEN: Det var her Nita Andersen sto og fisket da hun fikk øye på fisken. Mannen Kjell Åge trodde først ikke det var snakk om en fisk, men Nita insisterte på at han måtte hente håven. Slik fikk de sølvkveita opp på land. Foto: Kjartan Bjelland
SPESIELL MUNN: Sølvkveitas munn kan trekkes langt ut, som en trutmunn. Det tyder på at den går ettter byttedyr som beveger seg raskt, som blekksprut og småfisk, mener Solheim. Foto: Kjartan Bjelland

KRISTIANSAND: — Jeg ser den har punktert det ene øyet. Det kan nok være derfor den har kommet opp på grunt vann og gitt opp. Den er dødsdømt denne, konstaterer Roar Solheim, zoolog ved Agder naturmuseum.

UNDERSØKES: Sølvkveita hadde punktert det ene øyet da den kom opp av havet. Zoolog Roar Solheim tror skaden kan ha bidratt til at den kom opp på grunt vann. Foto: Kjartan Bjelland

Han står på brygga på Flekkerøy sammen med Kjell Åge og Nita Andersen torsdag formiddag. Det var Nita Andersen som oppdaget den sjeldne, sølvglinsende fisken da hun sto ved brygga og fisket.

Stoppes ut

Eksperter kalte det onsdag en verdenssensasjon at fisken fortsatt var i live. Dessverre fikk zoolog Solheim rett i sin dystre spådom.

Kort tid etter at Fædrelandsvennen hadde fotografert og filmet fisken, døde den. Kjell Åge og Nita Andersen har likevel lyst til å ta vare på sjeldenheten.— Den blir nok ikke mat denne. Vi må se om vi kan få noen til å stoppe den ut, sier Kjell Åge Andersen.

Var sølvblank

Det var han som fikk fisken på land med en stor håv. Fisken er 1,45 meter lang. Etter at den døde, tok Andersen den på vekta. Den viste 4,5 kilo. Sølvkveiter kan bli tre meter lange, ifølge Solheim.

— Da vi tok den opp var den helt blank, akkurat som sølv, forteller Nita Andersen.

Etter den kom opp, ble den mørkere og mørkere i fargen. Men den store ryggfinnen var fortsatt rød.— Denne fisken er det ikke så mye å kunne om. Vi vet ikke helt hva den spiser eller hvor gammel den kan bli. De fleste sølvkveitene vi får se, blir fanget av reketrålere. Da er de ganske skadet når de kommer opp. Her har vi jo mulighet til å se hvor vakker og flott denne fisken er. Se, halen ser ut som en dragehale, sier Solheim entusiastisk.

Sølvkveita lever stort sett i Nordøst-Atlanteren, men det er ikke uvanlig at de befinner seg i våre strøk heller.