IVELAND: Før sykehjemmet Bygdeheimen åpnet dørene for 14 beboere i mai 1961, var nemlig tilbudet for de gamle i kommunen ikke-eksisterende. Da måtte de bo hjemme hos familie til de eventuelt ble så syke at de måtte innlegges på sykehus.

Hvordan de gylne årene ble opplevd var altså helt avhengig av om familien stilte opp.

Torsdag inviterte "heimen" til åpent hus og feiring av et halvt århundre i kommunen, et jubileum som ble utsatt ett år for å sammentreffe med åpningen av en ny hage for beboerne.

Og på de 51 årene har eldreomsorgen i kommunen gjennomgått litt av en transformasjon.

Turid Eftevand og Jorunn Frøysaa (begge 70) begynte i fast stilling som avdelingshjelp i henholdsvis 1961 og 1962, og utgjorde sammen med bestyrer og kokk den fire kvinner store arbeidsstokken i starten.

Friskere eldre

De to forklarer at de eldre var mer vant til å klare seg selv den gang. Det var de pent nødt til, for kommunen hadde ikke en eneste sykehjemsplass å tilby.

— De gamle var mer selvhjulpne og de var langt friskere. De levde nok litt hardere liv, og var mer vant til å klare seg selv, sier Frøysaa.

På den tiden kunne de ansatte til og med ta beboerne med til skogs.

— Vi tok dem med ut i skogen for å plukke bær, og av og til dro vi på kino på Evje. Det hadde ikke gått nå, forteller hun videre.

Verkende rygger

Eftevand jobbet på heimen i 28 år, mens Frøysaa jobbet der i over 47 år, og sluttet for bare tre år siden.

— Før vi åpnet heimen bodde de gamle hjemme. Bestefaren min bodde hjemme på et eget rom, og det er klart at det var slitsomt for familien. I dag har de gamle det alle tiders her på heimen. Det er noe helt annet en før. Da var det ingen offentlig eldreomsorg her, sier Eftevand.

Det var også helt andre tider for de ansatte. Begge kvinnene har lagt ned en solid innsats for kommunens eldre, og kjenner på den gode samvittigheten hver gang det verker i ryggen.

— Jeg jobbet ofte som sovende nattevakt, og så dagvakt etterpå. Da lå jeg på kontoret på en benk. Dessuten var det ikke dusj med badekar på den tiden, og det var mange tunge løft. Vi hadde jo ingen hjelpemidler, forteller Frøysaa.

I dag har Bygdeheimen 19 plasser, og sykehjemmets 32 ansatte tar i mot alle pleietrengende eldre i kommunen på drøyt 1300 innbyggere.

Og heldigvis for dagens ansatte så har de arbeidsmiljøloven i ryggen.