BALANSEPUNKTET: Litt regn i lufta hindrer ikke ungdommene fra Flosta trialklubb i gi gass. Ole Kristian Sørensen farer over grusbanen på bakhjulet. Foto: Jon Anders Skau
KROM OG FELGER: Tor Øyvind Skjerkholt fra Treungen sitter i forsetet på sin Mustang 2007-modell og ser ut over en ganske glissen parkeringsplass. Foto: Jon Anders Skau
KJIPT VÆR: En av arrangørene, Frode Klausen, hadde håpet på bedre vær og mer folk. han anslår besøket på å være mellom 500 og 600 mennesker. Foto: Jon Anders Skau
STOLT BILBYGGER: Pål Blesvik fra Risør har kontroll på hver eneste skrue i sin selvbygde Formula Offroad. Foto: Jon Anders Skau
motor_2.jpg Foto: Jon Anders Skau

— Får du motorstopp her, så ryker kanskje 30.000 kroner, sier Eilef Øygarden fra Mykland i Froland.

Et par hundre skuelystne har samlet seg i skråningen ned mot Tovdalsåna i Dølemo. Vannstanden er lav, men iveren er på topp. Tre sjåfører står og ruser på snøscooterne sine for å få opp dampen. Alt er som normalt bortsett fra en ting: Det er lørdag 9. juni og det finnes ikke snø.

— Det er litt tyngre å manøvrere scooteren på vann, men hvis du har nok hestekrefter går det greit å kjøre snøscooteren på elva, sier Øygarden.

— Hvor mange hestekrefter har du?

— Det vil jeg ikke si. Da begynner forsikringsselskapet å mase, sier Øygarden og tar på seg hjelmen.

I det han setter scooteren i gir, står en kraftig muddersprut fra elvebanken opp bak kjøretøyet. Sekunder senere manøvrerer han snøscooteren med stor eleganse ute på selve elva.

Kjipt vær

Snøscootershowet er en del av Norsk motortreff på Dølemo. Arrangørene har tatt mål av seg om å bli landets største motorshow, men regnvær og dårlig varsel på yr.no er ikke egnet til å friste nyrestaurerte veteranbiler og blankpolerte amerikanere ut av garasjene.

— Det er kjipt med slikt vær. Vi når nok ikke målsettinga om å passere de 700 som besøkte oss i fjor, sier arrangør Frode Klausen.

Han tvinner litt i skjegget, men mister ikke motet. På campingplassen har folk benket seg rundt bordene. Noen har kommet for å sosialisere, andre for å delta på festen om kvelden. Alle har kommet for å prate motor.

— Det er jo derfor jeg er her, sier Tor Øyvind Skjerkholt fra Treungen.

Bra tiltak

Han sitter i forsetet på sin Mustang 2007-modell og ser ut over en ganske glissen parkeringsplass. Det skinner godt i de forkrommede felgene.

— Dette er et bra tiltak. Jeg var her i fjor også, men det er synd været har ødelagt litt. Folk som har restaurert en gammel bil tar den ikke ut i regnvær. Men det har vært ålreit å prate litt bil her i dag. Vi som treffes her har stort sett de samme interessene, sier Skjerkholt og smiler.

700 hk

Motorinteressert er også risørmannen Pål Belsvik som har stilt ut "bilen" sin, en Formula offroad, inne i et telt på markedsplassen.

— Denne har jeg bygd sjøl hjemme i garasjen, sier Blesvik.

Kjøretøyet ser ut som en eneste stor veltebøyle, med solide dekk og en enda mer solid motor.

— Den har mellom 600 og 700 hestekrefter. Den er bygd for å kjøre i bratt, sandete terreng hvor det er vanskelig å få feste. De er faktisk sanda som blir skjøvet ut bak hjulene som gir bilden skyv fremover, sier den stilte bilbyggeren.

Optimister

Rundt seks hundre mennesker besøkte Norsk motortreff i helga.

— Det var ikke helt de tallene vi ønsket. Nå må vi sette oss ned og evaluere treffet. Det jeg kan si er at det er stemning for å fortsette. Når vi kan få så mange besøkende med mye regn, er vi optimistiske med hensyn til hva vi kan klare med godt vær, sier arrangør Frode Klausen.