ARENDAL/GRIMSTAD: — Jeg gruer meg hver gang jeg må til sykehuset i Arendal, sier Grimstad-kvinnen.

Hun er en av de tarmkreftrammede som er blitt reoperert ved Sørlandet sykehus Arendal i perioden 2010 til 2012. Under arbeidet med en ny kreftplan, ble det avdekket at opptil hver tredje pasient ved sykehuset i Arendal med tarmkreft måtte opereres på nytt. Normalt må rundt fem prosent av pasientene gjennom repoperasjon. Dette fikk leder for Senter for kreftbehandling, Svein Mjåland, til å slå alarm og kreve at all tykktarmkreftbehanding må stanses i Arendal og overføres til Kristiansand.

Fryktelige smerter

10. mars i 2011 ble hun behandlet med cellegift og stråling for livmorhalskreft. Dette skjedde på Radiumhospitalet i Oslo, hvor hun følte seg svært vel ivaretatt, selv om hun har fått stråleskader av behandlingen.

— Sørlandet sykehus hadde ansvaret for oppfølgingskontroll av meg, og jeg ble bare dårligere og dårligere. Gang på gang fortalte jeg om fryktelige smerter i magen, fullstendig løs og blodig avføring, men de nektet å undersøke meg og påstod det bare var bivirkninger av strålebehandlingen, sier hun.Da til slutt hele fordøyelsessystemet hennes stanset fullstendig og smertene var på grensen til uutholdelige, ble hun tatt inn til undersøkelse.

Ubeskrivelig forferdelig

— Jeg følte at de ikke trodde på meg, de var så arrogante, de visste hele tiden bedre enn meg selv om det er min kropp det handler om, sier hun.

I tarmen ble det funnet en svulst så stor at den stoppet alt. Legene måtte operere til utlagt tarm, men i følge Røed Mæjlender-Larsen la de ut for lite, slik at det stadig lakk.

— For en kvinne var dette det verste de kunne gjøre med meg. Jeg har mistet noe, de har fratatt meg noe. Jeg kan ikke gå ut blant folk. Det er helt ubeskrivelig forferdelig, sier hun.

I tillegg oppstod det infeksjon i såret. Etter en stund ble det bestemt at tarmen skulle opereres inn igjen, og det ble gjort 13. desember i fjor. For fem uker siden ble hun i tillegg operert for tarmslyng.

Ny infeksjon

— Det er selvfølgelig kommet infeksjon igjen, tarmen virker fortsatt ikke, og nå skal jeg sendes til sykehus i Oslo for å få utlagt tarm igjen, forteller hun og fortsetter:

Tærer på: På to år har Åse Røed Mæjlender- Larsen (46) fra Grimstad gått ned 40 kilo i vekt. Foto: Steinar Vindsland

— Mine erfaringer med sykehuset i Arendal er så dårlige at jeg synes det er like greit om de legger det ned.Vi treffer henne på pasienthotellet ved Sørlandet sykehus Arendal. Der er hun plassert mens de sykehusansatte prøver å finne ut hva de skal gjøre med henne.

For Åse Røed Meæjlender-Larsen var bare ute på permisjon fra sykehuset i påsken, og hadde avtale om at hun tirsdag 2. april skulle få innoperert noe som skulle gi henne næring om nettene. På to år har hun nemlig gått ned 40 kilo, og ifølge journalen hennes nærmer hun seg kritisk underernært.

— Men da jeg kom til sykehuset i dag morges, sa de at jeg var utskrevet. Ingen av dem som møtte meg visste noe om min situasjon, sier hun og rister oppgitt på hodet.

Men dette er tross alt et av de mindre problemene hun har opplevd.

Koster mye

Hun gir klart uttrykk for at å stå fram med navn og bilde og fortelle om den situasjonen hun er i, koster ufattelig mye. Men hun sier at hun ønsker å gi et ansikt til all den lidelsen pasienter er påført, slik at sykehusstyret, ledelsen og ansatte ved sykehuset forstår at kreftskandalen handler om mennesker.

— Jeg håper jeg kan bidra til at andre aldri skal måtte gå gjennom det samme som meg, sier hun.

Sykehusdirektør Jan-Roger Olsen sier at sykehuset aldri kommenterer enkeltpasienter på grunn av taushetsplikten. Men likevel ønsker han å si følgende:

— Dette høres helt forferdelig ut, og jeg beklager sterkt dersom hun har vært utsatt for feilbehandling.

- Behandlet med dårlig kvalitet

Pasientombudet i Aust-Agder, Eli Marie Gotteberg, mener Åse Røed Mæjlender-Larsen er et representativt eksempel på tarmkreftpasienter fra Sørlandet sykehus Arendal som er blitt reoperert.

— Hun er utsatt for to reoperasjoner og skal snart gjennom en tredje. Det viser at kvaliteten på den behandlingen hun har fått ikke er god nok, sier Gotteberg som ble kontaktet av Røed Mæjlender-Larsen i fjor og kjenner saken hennes godt.

Gotteberg peker på at hun med så mye komplikasjoner og reoperasjoner burde vært fulgt opp mye tettere og bedre enn tilfellet har vært.

— Har du tillit til at granskingen sykehuset har utført vil være fyllestgjørende og habil?

— Ja, jeg tror vi nå vil få alle fakta på bordet, sier pasientombud Eli Marie Gotteberg.