FORNEBU: — Jeg gjør ikke det bare fordi jeg synes det er så gøy å løpe, men jeg må holde meg i form til å gjennomføre en fysisk tøff valgkamp, sier Hans Antonsen. Han skal se store deler av Sørlandet med joggesko på beina, men som stortingskandidat for begge Agder-fylkene må han også reise Sørlandet rundt i dress.

Høyre hånd

— Personlig blir det veldig krevende, og jeg er innstilt på å gi alt jeg har, sier Antonsen – og da snakker han ikke om løpekonkurransene.

Hans Antonsen fra Grimstad har tatt på seg oppgaven med å være topp på de første identiske stortingslistene i to fylker blant Norges etablerte partier.

— Det er en nyskapning, og det blir veldig gøy å være med på, sier Antonsen i en pause på Venstres landsmøte på Fornebu.

Antonsen er på landsmøtet for cirka 20. gang. Første gang han var med, var i Haugesund i 1986. Av de sentrale politikerne i partiet er det kun Odd Einar Dørum og partileder Trine Skei Grande som har vært med like lenge. Antonsen er ordfører, tidligere statssekretær og har hatt en rekke verv og stillinger i partiet. Han er medlem av sentralstyret.

På landsmøtet sitter han ved partilederens høyre hånd.

— Vi har jobbet sammen siden 80-tallet. Men vi deler ikke ut stortingsplasser på lang og tro tjeneste. Hans har erfaring og kompetanse. Sammen med Kristin Øygarden utgjør han toppen på en veldig god liste fra Agder, sier Trine Skei Grande. Hun peker også på at felles liste er et symbol på samhold, og et tegn på at partiet ønsker fylkssammenslåing.

Felles utfordringer

SIDE OM SIDE: Hans Antonsen er en av Trine Skei Grande mest betrodde tillitsvalgte. Foto: Roald Ankersen

Selv om det i fjor ble nei til sammenslåing, mener Antonsen det er lurt å stille felles liste fordi landsdelen har mange felles utfordringer.— Vi så da Nasjonal Transportplan ble lagt fram at Agder ikke blir hørt godt nok. Og for å si det litt flåsete; statsministeren klarer ikke å plassere oss på kartet, sier Antonsen og sikter til en illustrasjon sendt ut fra statsministerens kontor der Kristiansand ble plassert i Aust-Agder.

Stortingskandidaten nevner flere saker som er felles for begge fylkene, og som han vil selge til velgerne gjennom maratonrunden på Sørlandet. Levekårene i landsdelen, satsing på grønn og fornybar energi, vei og kollektivtransport, sykkeltransport og rom for myke trafikanter, raushet og enkeltmenneskets valg.

Agder Venstre fikk gjennom flere miljø- og klimasaker på landsmøtet. Antonsen tror det er viktig både for næringslivet og miljøet.

"Folk først" lyser mot alle på Venstres landsmøte. Slagordet er laget av ordsmeden som flyttet til Grimstad da han ble kommunikasjonssjef for Ericsson på begynnelsen av 2000-tallet. Siden har han også drevet kommunikasjonsbyrå i landsdelen. Målet var å vise fram Venstre på tre ord. Antonsen klarte det på to.

To kandidater

— Hvordan skal du klare å være synlig og kommunisere med innbyggerne i alle kommuner på Sørlandet?

— Vi er flere om dette. Kristin Øygarden fra Kristiansand er en veldig god kandidat. Som nummer to på felleslisten er også hun en reell stortingskandidat, mener Antonsen. De to skal dele på oppdragene gjennom valgkampen.

— Men jeg er nødt til å sette meg inn i problemstillinger i alle kommuner. Selv om jeg har vært med i ordførernettverk på Sørlandet i nesten seks år, så er det ikke alt jeg kjenner til. Det er mye jeg skal sette meg inn, sier han.

Dersom valgunderet skulle skje for Venstre, og de får representant fra begge fylker så regulerer Valgloven slik at både første- og andrekandidaten får plass.

Antonsen har den siste tiden manet til fred mellom Arendal og Kristiansand i sykehusstriden på Sørlandet. Det er neppe tilfeldig at det er en person fra Grimstad som er første felleskandidat for Agder-fylkene.

— Jeg tror nok en toppkandidat fra Kristiansand skulle slite øst for Grimstad. Jeg skal vise engasjement for hele landsdelen, sier Antonsen.