IVELAND: Åkle er tidenes bolig— og næringsprosjekt med passivhusstandard i den lille Aust-Agder-kommunen. Her kommer 37 leiligheter, parkeringskjeller, butikker, kafé og nytt bibliotek.

Byggestart for den planlagte landsbyen med sin helt spesielle utforming og byggestil vil bli i år, så fort telen forsvinner.

Stor entusiasme

— Intensjonen med satsingen er å skape en ny møteplass, hvor folk kan samles, enten de bor i kommunen eller er på gjennomreise, sier en entusiastisk Gro Anita Mykjåland, senterpartiordfører i Iveland kommune.

Den første tanken om å skape et nytt og levende kommunesenter på Birketveit kom i 2007. Både unge og gamle ble senere invitert med som "sentrumsplanleggere" og kom med sine innspill til hvordan stedet kunne utvikles.

Landsbyprosjektet er også helt i tråd med partiprogrammet til den sittende ordføreren om økt bosetting i distriktene. Og her har Iveland en stor utfordring. Siden 1. januar 2012 har innbyggertallet sunket fra 1298 til 1283. ## Tror på 100 nye innbyggere

Målet om 1500 innbyggere i 2015 virker kanskje derfor urealistisk.

— Målet med Åkle er selvfølgelig å øke innbyggertallet, sier Gro Anita Mykjåland.

— Vi tenker at ringvirkningene med Åkle vil bety 100 flere innbyggere, kvitterer næringssjef Egil Mølland.

— Dette prosjektet koster kommunen noe, men vi må være pådrivere og gå foran. 100 nye innbyggere for Iveland vil generere tre til fem millioner kroner inn, istemmer rådmann Sten Albert Reisænen.

OPTIMISTER: Rådmann Sten Albert Reisænen (t.v.), ordfører Gro Anita Mykjåland og næringssjef Egil Mølland har stor tro på landsbyen Åkle på Birketveit i Iveland. De mener ringvirkningen av prosjektet vil bidra til å øke innbyggertallet med 100. Byggestart blir så fort snøen smelter. Foto: Frode Lindblom

Eldre flytter til Vennesla

Iveland kommune har mange gårdsbruk og eneboliger, men knapt leiligheter å tilby. På aldershjemmet er gjennomsnittlig liggetid hele 12 år. Mange friske eldre har ikke et reelt boligvalg.

— Vi har opplevd at eldre fra Iveland flytter til Vennesla fordi de ønsker å bo i leiligheter. Med Åkle slipper de å flytte, og kan kjøpe leilighet, frister ordføreren.

— Så Åkle blir en landsby for eldre?

— Nei, ikke bare for eldre. Folk skal kunne velge selv. Leilighetene er tilpasset ungdom, førstegangsetablerere, enslige, barnefamilier og eldre, forteller Gro Anita Mykjåland.

Fra gård til Åkle

I slutten av februar presenterte utbygger og selger prosjektet Åkle for innbyggerne. Eiendomsmegler Tommy Svendsen i Aktiv eiendom merker allerede interessen for boligdelen. Pris per leilighet på inntil 100 kvadratmeter er fra 2,5 til 3,5 millioner.

— Til nå har vi solgt to leiligheter og 12 er reserverte. Av de reserverte er det mange som flytter fra gården sin og overlater den til andre i familien, sier Svendsen.

Byggeperioden for Åkle vil bli på tre til fire år. Landsbyprosjektet startet som en arkitektkonkurranse. 12 deltakere fra inn- og utland meldte sin interesse, før kommunen i 2009 innhentet forslag fra tre av dem.

Optimismen har ingen grenser. Ordfører Gro Anita Mykjåland sier at hun har hørt folk beskrive Åkle som et luftslott.

— Vi har møtt motstand, men vi har lagt til rette og har i forkant vært ekstra grundige i forhold til at folk faktisk er villig til å satse i Iveland. Nå går vi snart i gang. Jeg pleier å svare at Åkle blir et luftslott med grunnmur, sier Mykjåland og smiler bredt.