— Dette har vært den aller viktigste saken for meg under dette landsmøtet. Nå får vi en full gjennomgang av finansieringsordningene. Det er jeg utrolig glad for. Det er virkelig en gladmelding for UiA, sier Omland til Fædrelandsvennen.

Kvinesdal-ordføreren, som sitter i Aps programkomité, har under hele landsmøtet jobbet intenst med å hente støtte for Agder-delegatenes forslag om en ny finansieringsordning.

VANT FREM: Odd Omland har sikret seg støtte for forslaget om en ny gjennomgang av finansieringen til landets universiteter og høyskoler. Han mener det er en stor seier for UiA.

— Vi skårer dårlig på levekår i Agder. At vi får et fullverdig universitet er veldig viktig for oss, sier Omland.I dag får Universitetet i Agder en basisbevilgning som om det fortsatt var en høyskole. Det innebærer at de får mindre forskningsmidler enn de etablerte universitetene.

— Her har det vært en urettferdighet. Nå får vi en gjennomgang av både basisbevilgningene og resultattildelingene, sier Omland.

- Blir høyst sannsynlig vedtatt

Nestleder Helga Pedersen sier at forslaget trolig kommer til å få flertall under voteringen søndag.

— Jeg er helt enig i at vi trenger en gjennomgang og det kommer høyst sannsynlig landsmøtet til å vedta i morgen, sier Pedersen til Fædrelandsvennen.

— Hva konkret kommer dere til å vedta?

— At vi skal gå gjennom finansieringssystemet for universiteter og høyskoler, slik at det blir mest mulig rettferdig, sier Pedersen

— Betyr det lik finansiering for alle universitetene?

— Jeg tror ikke jeg skal konkludere med hvilken finansiering de ulike får. Vi skal ha en full gjennomgang, som har vært et krav fra både Agder, Rogaland og Nordland i flere år, sier Pedersen.

Universitetet i Stavanger, Universitetet i Nordland og UiA er landets tre nyeste universiteter og i samme situasjon når det gjelder finansiering.

Stopper nye universiteter?

— Det har vært snakk om at de etablerte vil få mindre dersom de nye får mer?

— Jeg tror ikke man skal være så innmari redd for det. Vi er inne i en periode hvor høyskolene og universitetene har en kraftig vekst. Så jeg tror ikke noen skal sette seg ned og være fulle av frykt, sier Pedersen.

I sitt forslag til landsmøtet gikk fylkespartiene fra Aust-Agder og Vest-Agder inn for at det ikke etableres flere universiteter før finansieringsordningene er gjennomgått.

— Dette skal ikke landsmøtet ta stilling til, men Arbeiderpartiet ønsker å gjennomføre en reform, hvor vi blant annet skal se på hvordan man kan oppnå en sterkere faglig konsentrasjon, sier Pedersen.