AGDER: Fylkesveiene i Vest-Agder er i dårlig forfatning og nå viser en rapport at det vil koste 120 millioner kroner å oppgradere tunnelen langs fylkesveiene til nye EU-krav, og 220 millioner kroner å ruste opp broer langs det samme veinettet.

EU-direktiv

Tunnelene Bjørkåstunnelen, Gåsehellertunnelen, begge på fylkesvei 42 langs Sirdalsvannet, og Prestheiatunnelen i Kristiansand utgjør alene 60 prosent av kostnaden på 120 millioner kroner.

Totalt er det 16 tunneler på fylkesveinettet, og det er i følge Statens vegvesen behov for tiltak i alle disse tunnelene. Tunnelene er i forfall og det vurderes nå å innføre et nytt EU-direktiv som også skal gjelde tunneler langs fylkesveiene. Direktivet krever bedre belysning enn i dag, bedre brannsikring og det vegvesenet kaller strukturelle tiltak.

To nye broer

På brosiden er situasjonen om mulig enda mer dyster. To broer, Flekkefjord bru og Oksesteinen bro i Kvinesdal, er i så dårlig forfatning at de må byttes ut. Det alene koster 37 millioner kroner.

Samme beregning for Aust-Agder viser at det er registrert et samlet behov på om lag 170 millioner kroner for å fjerne forfall og gjøre tilhørende nødvendige oppgraderinger av tunneler og bruer på fylkesvegnettet i Aust-Agder. Av dette er om lag 100 millioner knyttet til bruer, og 70 millioner knyttet til tunneler.