VENNESLA, ordfører Torhild Bransdal, KrF:

— Mye er viktig, men jeg tror jeg vil si at utviklingen på Hunsøya blir aller viktigst i 2012. I året som er omme, mistet vi papirfabrikken. Nå blir nyskaping, utvikling og nye arbeidsplasser helt sentralt. Hunsøyas ene del var allerede regulert til bolig og handel og næring. Den delen Hunsfoss fabrikker har holdt til på, er regulert til næring. Å lykkes med å få til ny aktivitet og ny vekst på denne viktige øya i vår kommune, blir det aller mest sentrale i 2012. KRISTIANSAND, ordfører Arvid Grundekjøn, H.

— Spørsmålet om hvordan enkeltpersoner, frivillige organisasjoner, næringsliv og det offentlige sammen kan møte fremtidens utfordringer best mulig, er overordnet det viktigste spørsmålet. Om du mer spesifikt spør om 2012, er nok det viktigste å, i forhold til statlige myndigheter, få gjennomslag for at Kr.sand er en storby og Sørlandets hovedstad, med de utfordringer og muligheter dette innebærer. Det er dette gjennomslaget som vil gi oss vår rettmessige del av bypakker til kollektivtrafikk, av veimilliarder og storbymidler, og ikke minst vår rettmessige del til regional kulturutvikling og Kilden.

LILLESAND, ordfører Arne Thomassen, H:

— Den viktigste saken i Lillesand er at vi skal realisere de vedtatte omsorgsboligene på Nordgården, men den største utfordringen og den vanskeligste saken er kommuneøkonomien. Vi må tilpasse oss lavere utbytte fra Agder Energi, samt skattesvikt.

SONGDALEN, ordfører Johnny Greibesland, Sp.

— Desidert viktigste sak i 2012 for Songdalen og songdølene blir ny E 39 og forbedret kollektivtilbud. Nasjonal Transportplan kommer i 2013, men det er i år vi skal kjempe kampene som gjør at vi vinner fram. Kollektivtilbudet er utfordrende på grunn av de nye holdningene til i Kristiansand til våre avtaler med staten. Vi må sikre enighet lokalt, slik at vi kan få de nødvendige statlige midlene til vei og kollektivtilbud.

SØGNE, ordfører Åse Røsstad Severinsen, H:

— Blant mange viktige saker skal vi fullføre ombyggingen av rådhuset. Nå er vi spredt rundt omkring, og vi håper å flytte inn til høsten. I tillegg arbeider vi med planer for å utvide Tangvall sentrum og å planlegge hva et utvidet sentrum skal fylles med.

BIRKENES, ordfører Arild Windsland, H:

— Birkenes har investert mye i skole og barnehage. I det nye året blir hovedjobben å justere og kontrollere økonomien. Vi må lære oss å leve med mindre penger, slik at vi er forberedt på for eksempel lavere utbytter fra Agder Energi. Det vil kreve noen tøffe grep.

IVELAND, ordfører Gro-Anita Mykjåland, Sp:

— Vi skal bygge landets første skikkelige landsby i Iveland i sentrum på Birketveit. For utviklingen i kommunen er dette viktigste sak i 2012. Vi er i gang med anbudsprosess på parkeringskjeller for 26 biler. Så skal vi bygge leiligheter og næringsbygg i privat regi. Den store saken i 2012 blir å finne private interessenter og samarbeidspartnerne som kan løfte prosjektet sammen med kommunen.

EVJE OG HORNNES, ordfører Bjørn A. Ropstad, KrF:

— Skytefeltet og Forsvaret. Det er uten tvil den viktigste og vanskeligste saken for oss. Forsvaret må vekk fra kommunen hvis ikke de kan ta konsekvensene av sin egen støy og støydempe. Vi kan ikke akseptere at de innfører støygrenser som hindrer boligbygging og utvikling av sentrum på Evje. At Grete Faremo gikk av som forsvarsminister gjorde ting vanskeligere. Når denne saken er løst, vil det skje mye positiv vekst i kommunen.

MANDAL, ordfører Tore Askildsen, KrF:

— Det nye kulturhuset skal fylles med innhold og liv, men den viktigste og største saken blir likevel at vi i 2012 endelig vedtar planene for et nytt gigantisk sjørettet næringsområde i Strømsvika, som skal løfte Mandal videre. Slike arealer er mangelvare langs hele Sørlandskysten, og vi har store forhåpninger om vekst og nye arbeidsplasser. Men det er et stort løft, og vi er avhengig av å få avtaler med samarbeidspartnere. De må vi finne i år.