STAVANGER: — Vi har regnet på det og kommet fram til at de 74 personene jobber 113 årsverk ulovlig. Men det er ikke disse personene som må betale bøtene, heller ikke den enkelte eier, men bedriften som sådan. Det er politiadvokat Øystein Paulsen ved Rogaland politidistrikt som sier dette til aftenbladet.no.

— Har bøtene tilbakevirkende kraft

— Noen av de 32 bedriftene har hatt papirløse på lønningslistene sine helt tilbake til begynnelsen av 2000-tallet, og da blir de bøtelagt for alle disse årene.

— Men mange vil vel hevde at de var i god tro så lenge de ansatte hadde skattekort. Det var jo først 1. januar i fjor at de mistet skattekortene sine.

— Skattekort er ingen arbeidstillatelse. Det har Høyesterett-dom slått fast. Og det er det i forholder oss til.

Alle bedriftene har nå fått tilsendt meldingen om foretaksstraffen, og de har fem dager på seg til å svare om de vedtar den eller ikke. Ifølge Paulsen er den en del bedrifter som allerede har tatt kontakt og bedt om å få en forlenget vurderingsfrist.

Hadde 10 ulovlig ansatte i 10 år

Rogaland politidistrikt har hatt et travelt år og har brukt betydelige ressurser på å etterforske bruk av ulovlig abeidskraft i Rogaland.

Sakene ble så oversendt statsadvokaten som har utferdiget foretaksstraff på til sammen fem millioner kroner til de 32 bedrifter. Den største boten kommer til å bli på en halv million kroner og gjelder et firma som har hatt 10 ulovlig ansatte i til sammen 10 år.

Øystein Paulsen vil ikke offentliggjøre navnene på de 32 bedriftene.

— Hvilke bransjer går igjen blant disse bedriftene.

De fleste befinner seg innenfor såkalte tradisjonelle bedrifter innen renhold, transport, bygg og anlegg, hotell og restaurant, samt innenfor bilvaskehaller. Noen har allerede sagt opp sine ulovlig ansatte, men noen har valgt å beholde dem, sier Paulsen.

Utelukker ikke nye aksjoner

- Har dere nye bedrifter i kikkerten?

— Nei, ikke foreløpig. Men vi kjenner til bedrifter som fortsatt kan ha ulovlig ansatte i staben, så jeg utelukker ikke nye aksjoner. Men jeg håper at både aksjonene våre og størrelsene på bøtene skal få bedriftslederne til å tenke seg om, sier Øystein Paulsen.