KRISTIANSAND: — Det offentlige råder oss til å være fysisk aktiv en halvtime om dagen. Men kun 20 prosent innfrir dette kravet, sier Vegard Nilsen, overlege vedEnhet for fysikalsk medisin og forebygging påSørlandet sykehus

Sitter og sitter

Nilsen mener det er mye fokus på hva, hvordan og hvor mye vi spiser, og mindre fokus på fysisk aktivitet.

— Jeg tror vi glemmer det som er aller viktigst mot overvekt. Vi sitter stille dagen lang, sier han.

Nilsen forteller at vi spiser ikke mer enn for 50 år siden, men veier mer. Forklaringen til ekspertene er at vi lever i et samfunn skreddersydd for inaktivitet.

— Vi kan sitte på jobb, sitte i bil til og fra jobb og sitte foran TV og PC på ettermiddag og kveld. Oldefedrene våre hadde nok ledd hvis de hørte at vi tok bilen for å kjøre to kilometer fordi vi skulle trene, handle eller få ungene på trening. Selv jobbet de minst ti timer i strekk hver dag, forteller han.

Må bruke energi

Henrik Lian, som er klinisk ernæringsfysiolog vedEnhet for fysikalsk medisin og forebygging påSørlandet sykehus, mener også bevegelse og aktivitet bør bli en større del av folks hverdag.

— Hvis man ønsker å gå ned i vekt må overvekten (fettet) ta en vei ut av kroppen. Fettet forlater kroppen som C02, altså igjennom pusten, sier Lian.

Han tror vi legger på oss litt og litt for hvert år som går. Dermed merker vi det nesten ikke selv en gang.

— Sagt på en forenklet måte; hvis man får i seg 20 kalorier mer enn det man forbruker, blir det cirka en kilo ekstra i året. 20 kalorier tilsvarer en mariekjeks. En kilo i året blir fort en del, sier Lian.

Sykler overalt

Sofia Knutsen jobber som tolk i Kristiansand, og sykler til og fra jobb.

— Det varierer litt hvor jeg jobber fra dag til dag. Hvis jeg skal til Kvadraturen eller til Lund, sykler jeg. Men må jeg helt til Vågsbygd, tar jeg buss. Det er så kronglete å komme seg fram den veien, sier Knutsen.

Hun synes kristiansandere tyr til bilen altfor ofte, og anbefaler å ta sykkelen eller bena fatt.

— Kristiansand er en utrolig fin sykkelby. Derfor synes jeg mange kjører bil litt for ofte, sier hun.

Kongeavgjørelser

Nilsen mener at jobbene våre er en av de viktige årsakene til at vi sitter mye stille.

— Sittingen på jobben kan man jo ikke gjøre så mye med. Men fritiden derimot kan vi bestemme over, forteller han.

For å komme i gang mener Nilsen at svaret er enkelt. Man må bestemme seg.

— Da kong Harald sluttet å røyke, ble han spurt om det var vanskelig å slutte. ”Nei, det var irriterende lett” svarte kongen, men fortsatte: ”det som var vanskelig var å bestemme seg”, forteller Nilsen.

Overlegen etterlyser at folk tar ”kongeavgjørelser” for hva de vil bruke 2012 og resten av livet til. At de må ta tak i sin egen situasjon dersom de ikke er fornøyd.

— Er folk fornøyde synes jeg de skal fortsette som før, sier han.

Gammel vane vond å vende

Nilsen og Lian er enige om at både maten og et fysisk aktivt liv påvirker vekta, og at mange kanskje har problemer med usunne kostholdsvaner i tillegg til det passive livet de lever.

— Har man en kjip dag, spiser man kanskje litt ekstra på kvelden som trøst. Alle trøstespiser, men det er veldig ulikt hvor ofte og hvor mye, sier Lian.

Nilsen mener få tenker over hvor dårlig sjokolade egentlig er som trøstemiddel, det virker i alle fall ikke lenge.

— Jeg pleier å si til pasientene at dersom sjokolade er et så fantastisk middel mot depresjon så synes jeg vi skal dra rundt i verden å fortelle dette til andre folkeslag. Da pleier de fleste pasientene å le, sier Nilsen.

Nilsen mener man bør ta litt tak i seg selv. Ta avgjørelser om å forandre uvaner og ikke hele tiden finne på unnskyldninger.

— Vår erfaring er at få Nordmenn trenger hjelp til å finne unnskyldninger for å kose seg og slappe av. De er flinke på slikt. Derimot trenger de hjelp til å se at det er bortforklaringer i forhold til det de egentlig vil – nemlig å ta ”kongeavgjørelser”, sier han.