KRISTIANSAND/OSLO: Dyrebeskyttelsen i Oslo (DOOA) har på åtte år «i hemmelighet» avlivet 2000 katter. I årsberetningen for 2011 står det at DOOA avlivet 49 forvillede katter. Men det er bare en del av sannheten; organisasjonen betalte for avliving av 362 katter, mens den omplasserte 267. — Det er riktig, og sånn har det vært i de siste ti årene. Til sammen dreier det seg om avliving av 2–3000 forvillede katter mer enn det som fremkommer av årsberetningene. Dette er katter som er brakt direkte til veterinær og som ikke er kommet inn i systemet vårt på Dyrenes Hus og blitt registrert før de er blitt avlivet for vår regning. Derfor er de ikke med i årsrapportene, sier leder Karen Andersson til Aftenposten.no.

- Feil. Alternativet hadde vært omplassering av kattene, men DOOA-styret har valgt det enkleste alternativet; å få dem avlivet, sier Petter Hogne Schaug-Pettersen til Aftenposten.

Han er ett av fem medlemmer i DOOA Kattenes Venner. De har i lengre tid satt spørsmålstegn ved praksisen, og forsøkt å få tall på hvor mange katter DOOA egentlig avliver uten å ha fått svar.

Støtte fra sør

DOOA Kattenes Venner får støtte av Dyrebeskyttelsen Kristiansand.

- Vi er veldig enige med DOOA og synes disse avlivingene er under enhver kritikk. Det er overhodet ikke en dyrevernorganisasjon verdig å samle inn og avlive katter på den måten. En dyrevernorganisasjon skal ikke gjøre jobben til dyreutryddere, hveser leder av Dyrebeskyttelsen Kristiansand, Arnfrid Robstad til fvn.no.

Hun sier at i Kristiansand fikk de i fjor inn 259 katter og hvorav fem måtte avlives.

Robstad sier at dyrevernsorganisasjoner over hele landet er opptatt av denne striden og at mange er sjokkert over praksisen i Oslo.

— Det burde ikke være mulig å holde på slik. Det setter alle dyrevernorganisasjoner i samme bås, sier hun.

Lav avlivingsprosent

Dyrebeskyttelsen i Kristiansand har sjekket med en rekke andre dyrevernsorganisasjoner lokalt både innenfor og utenfor Dyrebeskyttelsen. Der lå avlivingstallene på mellom 2 og 3 prosent.

– Vi var veldig overrasket over hvor jevne tallene var. Det viser hvor mye dyrevernerne streber for hvert dyr, sier Robstad. Hun tror ikke at det er lignende mørketall hos andre.

Meldt seg ut

Hun og resten av Dyrebeskyttelsen Kristiansand valgte for to år siden å gå ut av Dyrebeskyttelsen.

— Vi er ikke lenger medlem av Dyrebeskyttelsen Norge. Vi synes ikke det er en organisasjon vi vil være en del av, sier Robstad.

De valgte å gå ut som følge av de nye vedtektene som ble vedtatt sentralt i organisasjonen. Robstad karakteriserer vedtektene som ”Stalinistiske”.

På Dyrebeskyttelsen Kristiansands årsmøte på tirsdag, kommer Robstad til å foreslå navneendring tilbake til "Dyrenes beskytter" som organisasjonen het tidligere.

- Vi ønsker å markere at vi ikke er medlem av Dyrebeskyttelsen, sier Robstad.

Hun påpeker at det er flere saker enn kun denne kattestriden som fører til at de har meldt seg ut av organisasjonen.

Rettssak

I fjor høst fikk kattevennene i Oslo, av et suspendert styremedlem, bilag som dokumenterte at DOOA betalte for avliving av langt flere katter enn det som fremkom i årsberetningen. De tok det opp med styret, og fikk til svar at det var avlivet 40 katter, mens dokumentasjonen viste at tallet på det tidspunktet var nærmere 300. - Vi har også dokumentasjon på at ledelsen har foreslått avliving uten en gang å vurdere tilstanden til katten, sier Schaug-Pettersen.

Men ledelsen slo tilbake; 16. desember vedtok et enstemmig styre å ekskludere de fem kattevennene for illojalitet. De hadde urettmessig sikret seg bilagene som dokumenterte deres påstander.

Eksklusjonen ble bekreftet av sentralstyret i Dyrebeskyttelsen i Norge 21. desember.

Kattenes Venner gikk til retten, og fikk i en midlertidig forføyning medhold i at eksklusjonsvedtaket utsettes til det eventuelt er fastslått i en rettsgyldig dom. De fem ble tilkjent 70 000 kroner i saksomkostninger - DOOA har anket avgjørelsen.

Debatten under denne artikkelen er fjernet grunnet brudd på våre debattregler. Red.

  • En dyrevern-organisasjon skal ikke gjøre jobben til dyreutryddere