— Jeg kan bekrefte at en norsk borger er anholdt på en flyplass i Tyrkia. Etter sigende fordi reisedokumentene ikke er i orden. Norges ambassade i Ankara forsøker å hjelpe henne så raskt det lar seg gjøre, sier pressevakt Svein Michelsen i Utenriksdepartementet.

— Det er første gang jeg flyr. Og det er første gang jeg er i utlandet. Nå vil jeg bare hjem. Aldri reise ned igjen, har fått meg en liten skrekkopplevelse, sier 19-åringen, som risikerer å bli sittende innesperret på flyplassen til fredag.

Glupsk liten valp

SYNDEREN: Dette er Ticko, valpen som gnagde på passet til Aimee Tønnessen. Foto: Aimee Tønnessen

— Da hunden min var valp likte han å bite i ting. Det gikk utover passet, forteller Aimee Tønnessen. Hun viste det valpe-gnagde passet uten de røde permene tre ganger i Norge før flyet lettet fra Gardermoen.Ved ankomst Tyrkia søndag ble hun satt rett inn på det lille rommet på flyplassen i byen Antalya. Rommet beskriver hun slik:

— Med sengekøye og en vakt som står utenfor hele tiden. Jeg får ikke lov til å lukke døra eller slukke lyset, forteller hun.

Hun får ikke lov til å gå ut. Hun får verken frisk luft eller røyk. En kald hamburger fra Burger King er så langt det eneste hun har fått spise i Tyrkia. Den eneste beskjeden hun har fått er gjennom en tolk, som sier hun nok må bli på dette rommet til flyet hennes går tilbake til Norge fredag.

Redd og alene

Reisefølget hennes, som er en venn hjemmefra, fikk være sammen med henne fram til mandag. Da måtte han ut, selv om han insisterte på å bli.

Alene tilbake forteller hun til Fædrelandsvennen at hun er redd og gråter hele tiden. Ikke skjønner hun noe av det som skjer der heller.

— Har det ikke så bra, er helt nede. Det er sinnssykt kjipt og bare sitte her. Jeg er kjemperedd. Dette er skremmende. Synes ikke dette er gøy i det hele tatt å bli forlatt her alene uten noen. Ingen kan verken norsk eller engelsk, forteller hun.

INNESTENGT: Døren må stå åpen hele tiden, og lyset på. Aimee Tønnessen får ikke forlate rommet der hun er plassert på flyplassen i Tyrkia. Foto: Aimee Tønnessen

Trøsten er at hun har mobiltelefonen og lader, slik at hun kan holde kontakt med familien hjemme i Øvrebø, som mandag tok kontakt med Utenriksdepartementet.— Men vi har ikke fått noen avklaring på når hun får hjelp, sier stefar Arne Limann.

— Jeg kan ikke sitte her i flere dager! Det skulle ikke vært lov. De i Oslo skulle ha stoppet meg om de syntes passet mitt var ødelagt, sier hun og får støtte fra stefaren som er svært kritisk til innsatsen fra Detur.

Eget ansvar

Men turoperatøren Detur slår kategorisk fast at det er hennes eget ansvar, og ingen annen:

— Det er den reisendes eget ansvar å påse at de har gyldig reisedokumentasjon. Selv om passet sjekkes ved innsjekking. Det står i reisebetingelsene. Det kan ikke være andres ansvar, sier Svein Erik Søgård som er kommunikasjonssjef i Detur.

— Men vi bistår med kontakt til ambassade eller Utenriksdepartementet, legger han til.