VENNESLA: — Det har vært bra vannføring og mye fisk, og som i andre lakseelver i sør ser vi at gytebestanden blir oppfylt. Derfor utvides fisket fra 31. august til 15. september, sier talsmann for Otra laxefiskelag, Harald Endresen.

Gytebestandsmålet er den mengden hunnlaks, målt i vekt, som må gyte for at maksimalt antall smolt kan forlate elva hvert år. Otra er en av lakseelvene på Sørlandet der dette målet forventes å overstiges med over 30 prosent.

Litt mindre laks

Til nå i år er det blitt fisket 2,5 tonn laks i Otra, mens det i løpet av fjorårets sesong ble fisket rundt seks tonn.

— Det er fisket omtrent like mye som i fjor på denne tiden, kanskje litt mindre. Men erfaringsvis tas det mye mot slutten av sesongen, sier Endresen.

Han forteller videre at det er solgt jevnt med fiskekort som i fjor, men at det har vært færre fiskere de to siste ukene.

— Jeg vet ikke hvorfor, men det kan henge sammen med dårlig vær og lav vannføring den siste tiden, sier han.

Oppmann i fisketilsynet i Vennesla, Nils Olav Larsen, sier at det er et godt tegn at gytebestandsmålet blir nådd.

— Det viser at det er enn sunn elv med mye fisk. På lang sikt kultiveres også Otra til å bli en storlakselv, og fangstbegrensningen på 90 cm bidrar til at flere storlaks gyter og viderefører genene sine, sier han.

Færre fiskere

Larsen mener imidlertid at laksen har vært tam den siste perioden i juli.

— Dette blir ingen toppsesong, og det har vært færre fiskere enn vanlig i elva. Det er en veldig lav vannføring nå, og selv om det er mye fisk, så biter den ikke. Men jeg tror flere prøver lykken nå etter ferien, sier Larsen.

Også i andre lakseelver på Sørlandet utvides fiskeperiodene etter midtsesongevalueringen, som følger av at det forventes at gytebestandsmålene overgås med 30 prosent eller mer.

I Mandalselva utvides sesongen fra 31. august til 15. september for sone 1, 2, og 3. I Audna åpnes det for torsdagsfiske ut sesongen, mens sesongen i Lygna utvides fra 25. august til 10. september. Det løses også opp i andre fangstbegrensninger.