AGDER: Som Fædrelandsvennen har skrevet tidligere, er en revidert utgave av Kommunebarometeret nylig lansert. Her vurderes og rangeres alle landets kommuner på områder hvor kommunene tilbyr tjenester til innbyggerne sine.

Fædrelandsvennen har undersøkt hvem som er best og dårligst i Agder innen de forskjellige sektorene, basert på tall fra Kommunal Rapport, som har vurdert alle landets kommuner på bakgrunn av offentlige tall fra blant annet SSB og Utdanningsdirektoratet.

Bykle best i landet på barnehage

Med karakteren 6 og øverst på listen over alle landets kommuner troner Bykle. Kommunen har de to siste årene vært rangert som den beste kommunen på å tilby barnehagetjenester, og gjør det i år igjen. Også tre andre kommuner får toppkarakter, Iveland, Bygland og Valle på henholdsvis 5., 17. og 21. plass.

— Dette er veldig hyggelig. Vi har i mange år satset på barnehager, og vi har nye barnehager og god bemanning. Det har gitt utslag, sier en fornøyd Bykle-ordfører, Jon Rolf Næss (Arbeiderpartiet), til Fædrelandsvennen.

Kommunen har lenge hatt full barnehagedekning. Ordføreren tror hemmeligheten til suksessen ligger i å ha høyt utdannet personell og å ha flere pedagoger på mindre grupper barn.

Blant barnehageverstingene finner vi Sirdal kommune på 401. plass, tett etterfulgt av Lyngdal og Lindesnes på 349. og 366. plass.

Sørlandets nye barnefamilie-mekka

I Agder er det Bykle som gjør det aller best også når det kommer til rangeringene innenfor grunnskole. Kommunen rangeres på 17. plass på landsbasis, og får karakteren 6. Like etter følger Sirdal og Bygland, på henholdsvis 23. og 43. plass.

— Vi har høy lærerdekning og relativt små skoler som gjør at barna blir sett. Fagpersonell synes det er interessant å jobbe med gode rammebetingelser, noe som gir oss en god sirkel hvor de stiller tydelige krav til politikerne dersom det finnes svake punkt, sier Næss.

Om hvorfor kommunen nå har blitt Sørlandets nye barnefamilie-mekka, vil ordføreren ikke svare på.

— Vi har ikke et mål om å være best, men om å være gode.

Omsorgskommunen Lyngdal

Når det gjelder rangeringer innen pleie og omsorg er det hele fire kommuner som gis karakteren 6 og havner i toppsjiktet, Lyngdal på 10. plass, Lindesnes på 14. plass, Sirdal på 16. plass og Audnedal på 23. plass.

Kristiansand havner på 179. plass.

De kommunene som angivelig er dårligst i fylket på omsorg er Birkenes, Iveland og Åmli på henholdsvis 247., 264. og 368. plass.

Vegårshei versting på barnevernstjenester

Dårligst på barnevernstjenester i Agder rangeres innlandskommunen Vegårshei på 372. plass.

like i helene følger Bykland og Vennesla på 285. og 299. plass.

Noe overraskende havner versting-kommunen Åmli på tredje plass over kommuner som er gode på barnevern i Agder-fylkene. På topp rager Hægebostad og Iveland på henholdsvis 25. og 26. plass.