AALBÆK: Statsadvokaten har konkludert med at de danske politimennene ikke gjorde noe straffbart da arendalitten Stein Kjetil Fredriksen (49) ble skutt og drept under smuglingsforsøket i Aalbæk i Danmark i januar.

Etterforskningen viser at den drepte nordmannen skjøt først, og traff en politimann fra Politiets efterretningstjeneste (PET) i lysken, ifølge nordjyske.dk.

— Politiet var berettiget

— Jeg har lagt vekt på at avdøde innen politiets skudd hadde skutt og såret en politimann, og derfor var politiet berettiget til å anvende skytevåpen for å avverge et påbegynt farlig angrep, sier statsadvokat Jan Reckendorff til den danske avisen.

Skuddvekslingen ble først etterforsket av Den uafhængige politiklagemyndighed (DUP), som tilsvarer Spesialenheten for politisaker i Norge. Deretter ble den vurdert av statsadvokaten, som nå har stoppet etterforskningen, ifølge nordjyske.dk.Stein Kjetil Fredriksen var blitt overvåket av norsk politi i månedsvis før smuglingsforsøket søndag 6. januar.

Politiet visste at arendalitten hadde en hurtiggående rib til disposisjon som kunne krysse Skagerrak på en time, og hadde festet en GPS på båten for å kunne følge Fredriksens bevegelser på vei mot Aalbæk.

Fire skudd mot politiet

Da Fredriksen kom til den danske fiskelandsbyen mellom Skagen og Frederikshavn, stod to norske menn klar med hasjpartiet på 250 kilo. Akkurat idet smuglerne lempet hockeybagene med hasjen ned i båten, slo danske elitesoldater og politiets aksjonsgruppe til.

Fredriksen avfyrte, ifølge dansk politi, minst fire skudd mot politiet, som svarte med bruk av to tjenestepistoler. Narkosmugleren ble truffet av fire skudd i brystet og hodet, og døde på stedet.

Totalt er fem personer tiltalt i narkotikasaken, som starter i retten i Hjørring i januar. Ingen av de fem er tiltalt for å ha skutt mot politiet.