SYNTETISK HASJ: Denne posen med syntetisk hasj ble beslaglagt av tollere på Gardermoen og sendt til politiet i Kristiansand. Deretter ble mottakeren (25) pågrepet. Narkotikaen inneholder stoffer som kan være hundre ganger sterkere enn vanlig hasj og marihuana. Foto: Hallgeir Oftedal
SPANEREN: På et gatehjørne i Kvadraturen står spaneren fra politiet og observerer og registrerer. Foto: Hallgeir Oftedal
HASJ: Ferdig pakkede hasjklumper beslaglagt i forrige uke. Foto: Hallgeir Oftedal
TIL NORGE PÅ FEST: En dansk statsborger hadde med seg flere typer narkotika på vei til fest i Kristiansand. LSD, som tygges for å å gi rus, ble beslaglagt av politiet. Foto: Hallgeir Oftdal

KRISTIANSAND: – Utviklingen er bekymringsfull. Vi må regne med at det i tiden fremover vil dukke opp mer og mer syntetisk hasj. Denne kunstig fremstilte narkotikaen er lett å få tak i via internett. Stoffet er mer potent enn vanlig hasj. Det vil si at virkningen selv med små mengder, er sterkere enn vanlig. Og fortjenestepotensialet er foruroligende, sier lederen av Uro— og narkotikaavsnittet ved Kristiansand politistasjon, Hans Jørgen Beckmann.

– Vi kan stå overfor et problem som det kan bli vanskelig å håndtere, ikke minst fordi den kunstig fremstilte hasjen ikke lukter. Den har en virkning som gjør den attraktiv, samtidig som den har mange bivirkninger og et stort skadepotensial, fremholder politiførstebetjenten.

SYNTETISK HASJ: Denne posen med syntetisk hasj ble beslaglagt av tollere på Gardermoen og sendt til politiet i Kristiansand. Deretter ble mottakeren (25) pågrepet. Narkotikaen inneholder stoffer som kan være hundre ganger sterkere enn vanlig hasj og marihuana. Foto: Hallgeir Oftedal

Ifølge nettstedet www.rustelefonen.no kan syntetisk fremstilt hasj være opp til hundre ganger sterkere enn naturlig hasj.

I posten

Politiet i Kristiansand fikk nylig tilsendt en konvolutt med syntetisk fremstilt hasj etter at tollerne på Gardermoen hadde oppdaget at innholdet var mistenkelig.

– 25-åringen, bosatt i Kristiansand, hadde bestilt 50 gram syntetisk fremstilt hasj fra utlandet via internett. Vi kjente naturligvis mottakeren siden vi satt med konvolutten. Etter å ha fått en rettslig tillatelse via Kristiansand tingrett, ble det gjennomført en ransaking hos 25-åringen. Han var overrasket da politiet banket på døra. Han har erkjent å ha kjøpt til sammen 50 gram syntetisk hasj. Samtidig erkjente han å ha blandet ut denne narkotikaen i 50 gram med tobakk, forteller Beckmann.

Få beslag

Fædrelandsvennen fulgte spanere fra Uro— og narkotikaavsnittet på jobb i forrige uke. De er sivilt antrukket, og skiller seg ikke ut. Spanerne tar gjerne en kopp kaffe på et strategisk sted, "leser" en avis eller "fikler" med mobiltelefonen, men samtidig følger de godt med på det som skjer.

Tallet på narkotikabeslag i forrige uke var relativt lavt.

HASJ: Ferdig pakkede hasjklumper beslaglagt i forrige uke. Foto: Hallgeir Oftedal

– Vi ser bare toppen av isfjellet. Våre spanere forteller om stor aktivitet blant dem som selger og kjøper i de mest kjente områdene i byen. Vi forsøker å være selektive. Konsentrere arbeidet med sikte på å plukke ut "storfiskerne". Det er ikke alltid like lett. I narkotikamiljøet er alle klar over muligheten for å bli avslørt. De vet at vi til ulike tider er på plass i de aktuelle strøkene, både med uniformert mannskap og med spanere som ikke er "kjent" på byen.

Mye stoff tilgjengelig

– Det er mye stoff tilgjengelig i Kristiansand. Både hasj og amfetamin. Og masse piller. Heroin er det mindre av, forteller Hans Jørgen Beckmann.

– Hvorfra kommer stoffet?

– Fra flere steder. Noe kommer med ferja, det er tilførselslinjer fra Stavanger, men mest kommer fra Oslo. Mange reiser til hovedstaden for å handle. Mange kjøper så mye at de finansierer turen med salg. En god del personer lever av dette. De har ingen annen inntekt enn narkotikasalg. Amfetaminbruken har vært relativt sterk og omfattende i Kristiansand over flere år.

Videregående skoler

Politiets spanere har i vår registrert salg av hasj utenfor videregående skoler i distriktet.

— Vi har et godt samarbeid med skolene i vårt arbeid med å avgrense denne omsetningen. I forrige uke tok vi førstegangsbrukere. Det er viktig for oss for å gi signaler om at dette kan være en alvorlig start på en misbrukerperiode. I tillegg til samarbeidet med skolene, er det viktig å etablere et godt samarbeid internt med politiets forebyggende enhet for å hindre omsetning og bruk av narkotika i og ved skolene i Kristiansand, sier Beckmann.

Ruskjøring avslørende

Politiet gjennomfører flere og flere beslag knyttet til personer som kjører i ruspåvirket tilstand.

TIL NORGE PÅ FEST: En dansk statsborger hadde med seg flere typer narkotika på vei til fest i Kristiansand. LSD, som tygges for å å gi rus, ble beslaglagt av politiet. Foto: Hallgeir Oftdal

— En bilfører som kjører i ruspåvirket tilstand har som regel narkotika på bopel. Stoppes en bilfører som har klare tegn på ruspåvirkning, gir dette politiet en anledning til ransaking. Og i de aller fleste tilfellene finner vi stoff, forteller Beckmann.

Mange store beslag

Politiet i Kristiansand har foretatt en lang rekke store beslag av narkotika hittil i år.

– Det er beslaglagt mellom 20 og 30 kilo hasj. I tillegg er det gjort flere omfattende beslag av amfetamin. Mengden har vært på over tre kilo i distriktet, sier etterforskningsleder Kjell Erik Eriksen ved Kristiansand politistasjon.

Han berømmer både de uniformerte patruljene, etterforskerne og spanerne ved politistasjonen for utradisjonell og pågående etterforskning og spaning med sikte på avsløre omsetningen av narkotika.

– For politiet er det viktig å gå på omsetningsleddene for å hindre spredning. De beslag som ble gjort i forrige uke er relativt små. Men, vår innsats i miljøet uroer de som selger og gjør avtaler.

– Det relativt beskjedne omfanget av beslag i forrige uke har også sammenheng med den generelle, kriminelle aktivitet. Vi har hatt noen stille uker. Årsaken til at det er færre meldinger om kriminalitet, er vi usikre på. Det svinger en del, men normalt vet vi at omsetningen av narkotika øker noe på våren og i sommerperioden, sier Eriksen.

Uro- og narkoavsnittets narkopågripelser i uke 22:

TidStedStoffKjønnAlder
27. mai kl. 13.00SentrumHasjMann20
27. mai kl. 18.00SentrumHasj, 13 gramMann22
28. mai kl. 19.30LundAmfetamin, 3,5 gramMann28
28. mai kl. 19.30LundHasj, tabletterMann23
29. mai kl. 12.46TangenHasj, 0,5 gramKvinne17
29. mai kl. 14.32SentrumHasj, amfetaminMann24
30. mai kl. 03.52JernbanestasjonenHeroin, rivotrilKvinne46
30. mai kl. 03.52JernbanestasjonenAmfetamin, rivotrilMann47
30. mai kl. 11.00SentrumSyntetisk cannabisMann25
31. mai kl. 14.00HampaMarihuana, 0,3 gramKvinne28
31. maikl. 17.00HampaHasj, amfetamin, marihuana, LSDMann36
31. mai kl. 17.45LundHasj, rivotrilMann39
1. juni kl. 22.58SlettheiaHasj, blåvalium, vival, rivotril, xanor, mogadonMann39
2. juni kl. 17.49HampaHasj, 15 gramMann23
2. juni kl. 17.49HampaHasj, 15 gramMann23