RAS: Gamle E 18 har vært stengt siden i sommer mens de tre tunnelene på Vallesverd blir rustet opp. Fredag ble omkjøringsveien stengt uten varsel, etter ras i forrige uke. Foto: Jan Oddvar Eide
Hvis du hadde lest denne meldingen på Lillesand kommunes hjemmeside, hadde du sluppet å kjøre bomtur. Her står det at omkjøringsveien veien til Gåsetjønn er stengt i en måneds tid på grunn av rasfare.

LILLESAND: — Jeg venter middagsgjester, hva gjør jeg nå, sier Anita Karlsen med et oppgitt og fortvilet smil fra sykkelsetet.

Anita Karlsen skulle sykle hjem fra St. Gobain i Lillesand til Kristiansand. Da hun kom halvveis var veien stengt. Og hjemme i byen venter middagsgjestene. Foto: Jan Oddvar Eide

Hun skulle sykle gamle E 18 hjem til Kristiansand fra jobben på St. Gobain. Nær halvveis møtte hun sperringen på Vallesverd.

Rasfare

Veitrafikksentralen visste ingen ting da Agder Kollektivtrafikk ringte klokken 15 fredag ettermiddag og lurte på hvorfor veien var stengt og hva bussen nå skulle gjøre.

— Vi hadde ikke kjennskap til at veien var sperret, forteller operatør Laila Mandt Johansen ved Veitrafikksentralen, som måtte slippe alt og begynne jakten på informasjon.

— En innringer fortalte at sperrebåndene var merket med Lillesand kommune, så vi har ringt rundt der i en times tid nå, forteller Johansen.

— Hva sier de?

— Det har visst vært et ras. Kommunen sier det er satt opp skilt. Men etter alle telefonene å dømme, er kanskje ikke skiltinga så veldig tydelig, sier Johansen.

Hvis du hadde lest denne meldingen på Lillesand kommunes hjemmeside, hadde du sluppet å kjøre bomtur. Her står det at omkjøringsveien veien til Gåsetjønn er stengt i en måneds tid på grunn av rasfare.

— Raset har vært inne på en omkjøringsvei som brukes av lokalbefolkningen. Veien har vært undersøkt av geologer, som måtte stenge umiddelbart. Det har skapt litt kaotiske forhold, ikke minst for gående og syklende, sier Laila Mandt Johansen.

Stengt i en måned

Det har ikke lyktes Fædrelandsvennen å få tak i ledelsen for teknisk sektor i kommunen, men følgende melding er lagt ut på kommunens hjemmeside: "I forbindelse med rasfare har Lillesand kommune i samarbeid med geolog i dag besluttet å stenge den kommunale veien fra Østre Vallesverd til Gåsetjønn inntil området er utredet og sikret for ras."

Kommunen anslår at arbeidet vil ta en måneds tid.

Litt informasjon

Foran sperringen på omkjøringsveien møter Fædrelandsvennen flere som må belage seg på en ekstra kjøretur.

RUNDTUR: Rune Knudsen mener kommunen godt kunne informere befolkningen. Nå må han snu og kjøre tilbake til Lillesand, videre til Ikea, og så tilbake til Vallesverd fra Høvågsiden. Foto: Jan Oddvar Eide

Anita Karlsen tenker på middagsgjestene som kommer i kveld.— Da blir det frossenpizza?

— Heldigvis er steika ferdig. Men jeg må jo komme meg hjem først, forteller Karlsen, som brukte nær en time på å spørre naboene i området om gode råd.

Å bryte veisperringen er verken tillatt eller tilrådelig. Å sykle på motorveien hjem er heller ikke lov. Skulle hun komme seg hjem til Kristiansand og gjestene, måtte hun sykle tilbake til Lillesand, og ta bussen hjem med sykkelen derfra.

Bedre enn en stein i hue

Like ved den sperrede veien opp til Gåsetjønn bor Roy Egebakk som jobber på National Oilwell i Kristiansand. Selv må han nå belage seg på en ekstra langtur via Lillesand for å komme seg til eller fra jobb.

Roy Egebakk mener kommunen ikke hadde tatt skade av å informere befolkningen. Men synes det er bedre at veien blir stengt, enn at noen får et steinras i hue. Foto: Jan Oddvar Eide

— Det første raset gikk for cirka tre uker siden. Så gikk det et nytt ras i forrige uke. I dag ble veien stengt etter flere bekymringsmeldinger om rasfaren, sier Egebakk.- Det er bedre at de stenger veien, enn at noen får en stein i hue, sier han.

— Men kommunen hadde ikke tatt skade av å gi befolkningen litt informasjon, sier han.