– Det er egentlig som å se vanlig bare at vi ser et dataspill i tillegg, sier Erik Stausland Rye.

Trykk på bildet i toppen for å se hvordan Hado fungerer.

Sammen med kompisene Viljar, Marcus og Magnus har 10 åringen fått lov til å teste det nye AR-spillet Hado - digital kanonball for 1–6 spillere.

Erik Stausland Rye og Marcus Austgarden-Lund spiller AR-spillet Hado ved hjelp av spesielle AR-briller og en ipod på armen. Foto: Jim Rune Bjorvand

– Dette var mye gøyere enn vanlig kanonball for her kan alle være gode, sier Marcus Austgarden-Lund.

Utvidet virkelighet (augmented reality) vil si at man gjennom spesielle digitale briller kan kombinere den fysiske verden med en virtuell verden som tilfører lyd og datagrafikk.

Slik oppleves AR-spillet Hado når man har på brillene. Den fysiske verden kombineres med datagrafikk. Foto: Glowing Golf
Hvis man ikke har på AR-briller ser Hado-spillet slik ut. Foto: Jim Rune Bjorvand

– Det er egentlig som å spille playstation, men mye bedre siden vi er med i spillet selv og i tillegg er aktive, forklarer Magnus Myhrvold.

Trykk på bildet i toppen for å se video av hvordan AR-spillet Hado fungerer.

Hado oppstod i Japan i 2014 og er blitt så stort i Asia at det arrangeres eget VM. I Norge er det helt nytt og Glowing Golf i Vågsbygd har som en av landets første installert spillet.

Sergio Augusto Quesada på Glowing golf instruerer Magnus, Viljar, Marcus og Erik i hvordan de bruker AR-utstyret som kreves for å spille. Foto: Jim Rune Bjorvand

– Dette er e-sport, men i stedet for at man sitter passiv hjemme foran skjermen, møtes barna fysisk og er i aktivitet mens de spiller, forklarer daglig leder ved Glowing Golf, Sergio Augusto Quesada.

– Vi ønsker jo hele tiden at barna skal spille mindre og bevege seg mer. Slik jeg ser det, er dette fremtiden hvor barn og voksne både kan spille og være i bevegelse i samtidig, sier Quesada.

Inni AR-brillene sitter det en iphone som sørger for at Erik Stausland Rye ser utvidet virkelighet (augmented reality). Det vil vil si at spilleren ser en kombinasjon av den fysiske verden og en virtuell verden. Foto: Jim Rune Bjorvand