— Dersom det blir for dyrt eller komplisert å bygge om på Eg, vil vi vurdere muligheten for å flytte legevakten til et annet sted, sier lederen for legevakten Rolf Jarnes.

For andre gang har Kristiansand kommune fått utsatt fristen til å ha klare planer for å rydde opp i krisesituasjonen ved legevakten. Fra flere hold er forholdene for både pasienter og ansatte beskrevet som uholdbare.

Legevaktleder Rolf Jarnes sier det kan bli aktuelt å flytte legevakta fra egsområdet i Kristiansand. Foto: Reidar Kollstad

Ikke fort nok

— Forholdene ved legevakten er langt fra gode, så dette går ikke fort nok, sier hovedverneombud i Kristiansand kommune, Bjarne Lauvås.

I et brev til kommunen 24. juni i fjor ga Arbeidstilsynet frist til 1. oktober 2014 på å komme med vedtak om hva som skal gjøres. Kommunen søkte om, og fikk innvilget utsettelse av fristen til 31/12. Heller ikke dette var godt nok, og nå har Arbeidstilsynet innvilget ny frist til 2. mars 2015. ## Avdekket

Arbeidstilsynet avdekket blant annet at antibiotika ble blandet på spiserommet, i mangel av andre rom. Det utgjorde en fare for at helsepersonellet kunne få i seg støv fra medisinen. Men nå gjøres dette på eget rom.

Dessuten var inneklima og lydforhold i resepsjonen for dårlig, og garderobene for små. Det er ikke egne dusjer for menn og kvinner og helsepersonellet utsettes for smittefare.

Alarm

Også en lege som jobber ved legevakta har slått alarm. I et brev til fylkeslegen skrev han i fjor høst om ekstremt arbeidspress, pasienter som måtte vente i timevis og helsepersonell som opplevde at de beveger seg i grenseland for hva som er forsvarlig.

Dette fikk fylkeslegen til å iverksette en tilsynssak, som ikke er avsluttet.

— Arbeidet med planene tar lengre tid enn vi trodde. Vi har blant annet luftet tanken om å ha legevakten andre steder enn på Eg, sier Lauvås som sitter i gruppa som jobber med saken.

Les også:

Utsettelse

Jarnes sitter i samme gruppe og har tidligere betegnet kritikken mot legevakten som berettiget. Han forteller at det er flere årsaker til utsettelsen. Arkitektene ble ikke ferdig med tegningene i desember. Deretter skal ombyggingsplanene godtas av toppledelsen i kommunen, både den administrative og den politiske. Og så skal det ut på anbud.

Tanken om å flytte legevakten kom da arbeidsgruppen drøftet gjennomføringen av ombyggingen. For det vil være en stor belastning for både pasienter og ansatte dersom det skal være åpen legevakt deler av døgnet under ombyggingen.

Stenge

— Det beste sånn sett er å stenge hele legevakten og overføre virksomheten et annet sted i de to månedene det vil ta, sier Jarnes.

Derfor har gruppa sett på et par alternative næringsbygg som kan være aktuelle, også som en permanent løsning.

For i fjor høst kom ideen om å utvikle egsområdet til en helsebydel i tilknytning til sykehuset. Selv om det er tanker som går 15 år fram i tid, mener Jarnes det er riktig å ta høyde for dette.

— Hvis vi ikke bare skal bygge om innenfor dagens vegger, men bygge helt nytt, vil det ta mellom fem og 10 år før bygget står ferdig, forteller han.

I løpet av neste uke skal viktige beslutninger tas i saken, og så fremmes den for behandling.