— Regjeringen burde laget unntak i forskriftene for de svake pasientgruppene innen rus og psykisk helse. De kan bli sykere av å få krav om betaling av straffegebyr på 640 kroner, sier hun.

Doblet

Henriksen sitter i Stortingets justiskomite, og er kritisk til ordningen med gebyr for å ikke møte til avtalt sykehustime. Fra nyttår er gebyret doblet fra 320 kroner per gang, til 640 kroner. Dette gjelder pasienter både innen somatikk og psykiatri.

Les mer:

Henriksen har bakgrunn som helsearbeider på A-klinikken, som behandler rusavhengige. Hun peker på at problemet med å ikke møte opp til avtale, kan være en del av sykdommen innen psykiatri og rus. Derfor advarer hun mot problemene som kan oppstå.

Sykere

— Min erfaring er at mange blir sykere av å få slike regninger når de er inne i aktive rusperioder, eller psykiske tilstander som gjør at de ikke kan «husholdere» verken avtaler eller økonomi, sier hun og understreker at mislighold av timeavtale kan resultere i inkassokrav som fører til at summen mangedobles fra 640 kroner.

Regjeringen har signalisert at det skal utvises skjønn og at det kan gjøres unntak for pasienter innen rus og psykiatri. Det mener Henriksen er ansvarsfraskivelse.

Rusavhengige

— Hvis regjeringen mente den skulle unntatt de svake pasientgruppene (rus og psykisk helse), burde den ha laget unntak i forskriftene. Nå velter den ansvaret over til de enkelte ansatte og pasientene, sier Henriksen.

Hun peker på at disse pasientene også ofte er innom somatikken. Særlig rusavhengige som sliter med mange typer infeksjoner, beinbrudd og akuttinnleggelser.

— Jeg forventer at Sørlandet sykehus HF nå lager overordnede rutiner for å skjerme de pasientgruppene som har problemer med økonomi og egenandeler.