OSLO: Vonen har siden 1997 vært professor ved Institutt for spesialpedagogikk ved Universitetet i Oslo. Her har han også vært instituttleder.I pressemeldingen fra Kulturdepartementet heter det at Vonen har omfattende og bred språkvitenskapelig bakgrunn og behersker selv en rekke språk, blant annet norsk tegnspråk. Han har doktorgrad i lingvistikk fra 1994 og har ellers universitetseksamener i russisk, latin og språkvitenskap.

Vonen har også treårig universitetsutdanning i sosialøkonomi.

I sin forskning og undervisning har Vonen særlig arbeidet med spørsmål som gjelder språk og hørselshemming, spesielt norske døves tospråklige situasjon.

Departementet skriver at Vonen er bredt språkpolitisk orientert. I 2005 var han medlem av en arbeidsgruppe som utredet fremtidens norskfag på oppdrag fra utdanningsministeren.

Tegnspråk

Den tidligere direktøren for Språkrådet, Sylfest Lomheim, ønsker Vonen lykke til i stillingen.

— han har kvalifikasjonene i orden. Vonen er omgjengelig og hyggelig. Jeg tror ikke han starter med uvenner, sier Lomheim, som legger til at det passet bra at Vonen tiltrer nå.

— Hans spesialområde, tegnspråk, skal inn under språkrådet fra i år. Det ble bestemt i min tid at språkrådet sitt ansvar også skal omfatte tegnspråk. Så her er det mer enn én grunn til utnevnelsen, sier Lomheim.

— Så hva er man opptatt av innen tegnspråket?

— Debatten om implantat og fortsatt bruk av tegnspråk er interessant. Det å utvikle teknologi, sette inn instrument som gjør at folk med dårlig hørsel kan bli hørende, slik at de kan klare seg uten å bruke tegnspråk. Men det betyr ikke at tegnspråket har utspilt sin rolle. Dessuten er tegnspråket et fullverdig språk ved siden av det verbale. Det er indikasjoner på at tegnspråket har fulgt mennesket like lenge som vi har hatt et verbalt språk, forteller Lomheim.

AVTROPPENDE: Sylfest Lomheim gir stafettpinnen videre. FOTO: ARKIV Foto: Aas, Erlend

Utfordringer— Hvilke utfordringer møter din arvtaker i sin nye jobb?

— Slik som utviklingen har vært i rådet de siste 20 årene, med en veldig ekspansjon, så sier det seg selv at utfordringen for Vonen blir å få den nye organisasjonen til å fungere godt. Det er tid for konsolidering, det å få organisasjonen til å fungere best mulig, sier Lomheim.

Selv jobber han nå ved Universitetet i Agder.

I tillegg er han nestleder i Kringkastingsrådet. Han er også medlem i Fond for norsk-svensk samarbeid, med blant andre Kristin Clemet og tidligere fiskeriminister Svein Ludvigsen. Lomheim er også utnevnt av Universitetsrådet til styret i Senter for norsk-fransk forskningssamarbeid.

Og arbeidet i NRKs Språkteigen fortsetter han som tidligere.