GRIMSTAD: — En forferdelig opplevelse å komme ned til kaia og se barnebarnet ligge der med oksygenslange, mens hjelpemannskapene forsøke å varme henne og stelle med henne. Hun fikk pusteproblemer i vannet og ble kraftig nedkjølt, forteller mormor Anne Berit Nordhaug.

Hun står fram med historien fordi hun ønsker at noe liknende aldri skjer igjen.

— Hvis ikke russen lærer, vil noen til slutt dø. Russens aktiviteter har gått alt for langt. De kan ødelegge andres liv, men de kan også ødelegge sine egne. Dette er et rop til ungdommen om å tenke seg om, sier mormor.

Tøff opplevelse

Barnebarnet ønsker ikke å stå fram i avisen. 13-åringen synes hendelsen er flau. Derfor vil heller ikke jentas mor stå fram med navn. Jentas mamma forteller likevel om en tøff opplevelse på kaia i Grimstad om ettermiddagen nasjonaldagen.

— Hun har vært alvorlig syk tidligere. Vi har kjempet for livet hennes mange ganger. Å se henne ligge der på kaia og få førstehjelp, var forferdelig tøft. Alt kom opp igjen i meg.

Mormor har snakket med russen i etterkant. De har unnskyldt seg, men sier de ikke kunne vite om jentas bakgrunn.

— Ingen kan vite det. Det er derfor man må være forsiktig og oppføre seg ordentlig. Man kaster bare ikke mennesker på havet – for gøy, sier Anne Berit Nordhaug, og fortsetter.

— Skole og foreldre må gripe fatt i utviklingen. Russens lek går alt for langt. Det må ta slutt, sier mormor.

Familien har informert politiet og vurderer å anmelde russen. Trolig kommer de ikke til å gjøre det.

— Mange mener vi bør anmelde. På den annen side: Vi ønsker ikke å henge ut noen, eller ødelegge enkeltruss fremtid. Vi ønsker bare at de skal lære, sier mormor.

Venninnen også

Det var ved halvfire tiden 17. mai jenta på 13 ble kastet på sjøen. Hun hadde lekt og deltatt i sprutekrig med russen inne i Grimstads gater. Da flokken beveget seg ned på kaia – grep noen tak i armene og bena hennes og kastet henne på sjøen. Hun greide ikke å komme seg opp trappa ved brygga.

Da ei venninne kom for å hjelpe, ble venninen også kastet i vannet av rødrussen. Til stede skal ha vært russ fra flere ulike skoler.

— Jeg vet ikke når hun fikk pusteproblemer og panikk i det kalde vannet, trolig før venninnen ble kastet på. Til slutt skjønte noen russ alvoret og fikk begge opp på land, forteller mormor.

13-åringen fikk førstehjelp og oksygentilførsel, før hun ble sendt til Sørlandet sykehus Arendal i ambulanse. På sykehuset ble det tatt røntgen og gjort flere undersøkelser, før jenta ble utskrevet på kvelden 17. mai.

Russepresidenten i Grimstad fikk vi ikke tak i for kommentarer i går kveld.