KRISTIANSAND: – Hvis den rødgrønne regjeringen lukter kristenmannsblod, så blir den negativ med en gang, sa Knut Arild Hareide, da han talte til rundt 160 KrF-ere, fra Vest— og Aust-Agder, på Quality Hotel i Kristiansand lørdag.

Hva mener du? Si din mening nederst i saken!

Valgkamptrening

Talen innledet en dag med valgkampskolering, hvor deltakerne kunne fordype seg i ulike seminarer om politikk og valgkamp. KrF i Agder ruster nå opp til verdivalgkamp før kommune- og fylkestingsvalget i september, og lørdag fikk et samlet KrF i Agder for første gang møte Hareide som nyvalgt partileder.

Kritiserte regjeringen

– Den rødgrønne regjeringen endret faget «Kristendoms, religion og livssynskunnskap» (KRL) i skolen til «Religion, livssyn og etikk» (RLE), og svekket kristendomsdelen. Trond Giske gjorde kriken til budsjett-taper år etter år. Regjeringen har advart mot kristne bordvers i skolen, mange kristne ideelle organisasjoner som blant annet driver med rushabilitering blir lagt ned, på tross av lange køer, og regjeringen vurderte å ta bort støtten til kristne organisasjoner som ikke hadde samme synspunkter som dem, sa Hareide fra talerstolen.

Han ramset opp den ene saken etter den andre, saker som han mener viser at regjeringen ikke ser verdien av den kristne kulturarven.

Stående applaus

Etter å ha mottatt stående applaus fra forsamlingen, fikk Hareide tid til å utdype kritikken.

– Jeg opplever at SV er en drivkraft når det gjelder å fjerne det kristne verdigrunnlaget. Det er vanskelig å forstå hvorfor, men jeg tror ikke de ser verdien av den kristne kulturarven, sier Hareide til Fædrelandsvennen.

– Så valgkampen på Sørlandet vil handle om dette?

– Jeg tror dette er noe av det som blir viktig. KrF skal være et parti som med stolthet løfter fram kristne og humanistiske verdier. Uten disse verdiene står vi igjen med et kommersielt og markedsstyrt samfunn, som handler mest om kroner og øre, sier partilederen.

Viktig ordførerstol

Hareide forteller til Fædrelandsvennen at han har troen på at Jørgen Kristiansen, gruppeleder i Kristiansand KrF, har mulighet til å bli ordfører i Kristiansand etter valget.

– Jeg tror vi har gode muligheter til å få ordføreren i Kristiansand, fordi Jørgen er en ung og dyktig politiker. Nettopp fordi han er den han er, så kan han lykkes. Av storbyene i Norge, så tror jeg Kristiansand er den byen hvor det er størst sjanse til å få inn en KrF-ordfører, sier den nyvalgte partilederen.

Skolering

– Det er en ny tid for KrF. Jeg har vært med i partiet siden 1995, men jeg kan ikke huske at vi har hatt så mange som 160 personer på skolering før valgkampen. Vi har ikke vært i nærheten en gang. Det tyder på en tent og offensiv gjeng, sier Dagrun Eriksen, stortingspolitiker og nestleder for KrF.

– Oppmøtet gjør meg optimistisk, og det finnes mange gode kandidater blant KrF-erne, sier Kjell Ingolf Ropstad, stortingspolitiker for Aust-Agder.

Alf Holmelid (SV) skuffet over KrF

Alf Holmelid (SV), stortingsrepresentant for Vest-Agder, reagerer på Knut Arild Hareides uttalelser om at regjeringen er negativ til saker som lukter av kristendom.

– KrF innsnevrer verdidebatten med slike uttalelser. Det hadde vært viktigere å ta den brede debatten. SV har jobbet tett med KrF i forhold i viktige verdisaker, som for eksempel klima, miljø og fordelingsspørsmål. Vi er kanskje det partiet som jobber best sammen med KrF. Jeg veldig skuffet over at KrF går til angrep på SV, sier Holmelid.

– Men dere er ikke enige i sakene som Hareide nevner?

– Det er jo saklig uenighet i en del spørsmål, blant annet i hvor stor grad kristendom skal dominere ulike paragrafer. Men jeg mener at det ikke er riktig å kalle dette en verdidebatt, sier Holmelid.