Det kommer frem i en meningsmåling gjennomført i Agder-fylkene på oppdrag av Fædrelandsvennen. Undersøkelsen er gjort denne uka etter at ”mamma-debatten” tok skikkelig av.

LES OGSÅ: Lise Christensens kronikk

LES OGSÅ: Kulturredaktør Karen Kristine Blågestads motkommentar

Undersøkelsen viser at mer enn seks av ti sørlendinger mener at ett-åringene har det best hos mamma. 17 prosent mener at de har det best i barnehagen, en prosent hos far, en prosent hos praktikant eller dagmamma, mens 18 prosent svarer at de ikke er sikre på hva som er best for barnet.

At far kommer så lavt ut kan ha sammenheng med at de som mener at barnet bør være hjemme, må velge mellom mor, far og annen omsorgsperson (praktikant eller andre). I dette valget mener de aller fleste at det er best for barnet å være hjemme med moren.

LES OGSÅ: Pappaperm-fedre: — Vi trenger et spark bak

Hva mener du er best for ettåringen? Ta debatten nederst i saken!

Oppslutning

Bakgrunnstallene viser at dess eldre man er, dess større oppslutning får moren. Det er bred enighet om at det er best for barnet å være hjemme med mor blant velgerne i alle politiske partier, men oppslutning om mor er størst blant velgerne i KrF og Frp. Barnehage-alternativet får sterkest støtte blant de som stemmer SV, Ap og Venstre. Men også i disse partiene er det altså flest som mener at ettåringen har det best hjemme hos mor.

Best hos mor

Undersøkelsen viser også at jo eldre de spurte er, jo større oppslutning får moren. Velgere i alle partier mener at barnet har det best hos moren, men oppslutningen om mor er størst blant velgere i Kristelig Folkeparti og Fremskrittspartiet.

LES OGSÅ: «På sikt håper jeg vi slipper fedre – og mødrekvote»

LES OGSÅ: Kaller Lysbakken barne – og familiefiendtlig

80 prosent av de som stemmer KrF mener at ettåringen har det best hos moren, mens 41 prosent av SV-velgerne mener det samme.

Blant SV-velgerne finner vi også den største oppslutningen om at barnehage er best for ettåringene, 34 prosent av de som stemmer SV mener dette er det beste tilbudet.

Sterkest oppslutning om barnehage er det utyei tillegg til SV blant velgere som stemmer SV, Ap og Venstre.

Fødselspermisjon

De 800 respondentene ble også spurt om hva de mener om de nye reglene for fødselspermisjon som innebærer at 12 uker av permisjonen skal forbeholdes far.

Og selv om et klart flertall mener at det er best for ett-åringen at moren er hjemme, var det hele 56 prosent av de spurte som stiller seg positive til at 12 uker skal forbeholdes far.

Oppslutningen om 12 ukers permisjon for far er omtrent like stor i alle grupper av befolkningen, men de over 60 år er delt i synet på farspermisjon, omtrent like mange er positive som negative til dette.

Når det gjelder pappakvoten på 12 uker, så er hele 85 prosent av SV-velgerne positive til dette. Minst entusiastiske er de som stemmer KrF og Frp med henholdsvis 44 og 42 prosent oppslutning.

Hva mener du er best for ettåringen? Ta debatten under!