SØGNE: — Formålet har vært å stresse narkotikamiljøet i disse fire kommunene gjennom flest mulig pågripelser, ransakninger og hurtige straffereaksjoner sånn at det skal merkes i hele regionen, sier lensmann i Søgne og Songdalen, Terje Pedersen, til fvn.no.

37 personer tatt

Onsdag, torsdag og fredag denne uken har politiet slått til på en rekke adresse i de fire kommunene i Midtre Agder driftsenhet. Politiet har også vært på adresser i Evje og Kristiansand. På det meste har 20 politifolk jobbet med aksjonen som har resultert i 37 pågripelser.

Politiet har blant annet beslaglagt omkring 90 gram amfetamin, mindre mengder hasj, kokain og illegale piller. I tillegg er det funnet noen våpen. Det største enkeltbeslaget ble gjort hjemme hos en mann i 30-årene. Der beslagla politiet 84 gram amfetamin.

— 15 personer er bøtelagt for ervervelse, besittelse eller bruk av narkotiske midler. En framstilles for varetektsfengsling i dag, og i tillegg vurderes det om ytterligere en person skal fengsles. Resten er blitt avhørt og dimitert, og vil få en straffereaksjon på et senere tidspunkt. To - tre personer er løslatt etter avhør ettersom de ikke kan anklages for lovbrudd, sier Pedersen.

Ifølge lensmannen kom aksjonen i stand av flere grunner.

Behov for aksjon

— Vi har hatt mistanke om en del narkotikalovbrudd som vi ønsket å undersøke. I tillegg er det blitt gjort en del etterretning. Politiet har også foretatt pågripelser hvor man har sett behov for en mer koordinert aksjon med tyngde i stedet for bare enkeltpågripelser. I mange tilfeller fungerer det langt bedre å slå til med samlet styrke og handle på kort tid, sier Pedersen.

Driftsenheten har samarbeidet med felleskriminal enhet i Agder politidistrikt, Oslo Politidistrikt, Utrykningspolitiet, Kristiansand politistasjon og Evje lensmannskontor. Aksjonen er i hovedsak avsluttet, men det vil trolig bli gjennomført ytterligere noen pågripelser.

Roet ned

— Alt i alt har det vært en effektiv aksjon hvor vi har tatt for oss mange av dem vi ønsket å sjekke ut. I et lokalsamfunn bør det være en prioritert oppgave å ha oversikt over narkotikamisbruket. Det er ikke bare den som misbruker som er offer, det sprer seg i hele familiesituasjonen. Vi håper nå at miljøet er roet noe. I tillegg har vi fått bedre oversikt over situasjonen, sier Pedersen.

Ifølge Pedersen har aksjonen blitt gjennomført uten høynet beredskap og uten behov for bevæpning. Det har ikke oppstatt noen konfrontasjon.

De pågrepne er i alderen 20 - 55 år. De fleste er hjemmehørende i Søgne, Songdalen, Vennesla og Iveland, men noen er også tatt i Kristiansand og i Evje.