OSLO: Onsdag ettermiddag diskuterte stortingsgruppene i Ap, SV og Sp om Lillesand, Iveland, Evje og Hornnes og Birkenes skal få lov til å bytte fylke fra Aust-Agder til Vest-Agder. Spørsmålet er så betent og vanskelig at ingen av de tre regjeringspartiene klarte å konkludere i saken.

— Hadde vi måttet stemme i denne saken i dag, tror jeg Freddy hadde fått flertallet, sa en av Aps stortingsrepresentanter da Fædrelandsvennen møtte vedkommende ved kaffemaskinen på gangen under gruppemøtet onsdag.

Også andre Ap-representanter vi pratet med, hadde følelsen av at grunnstemningen i partiet er å si nei til overføring, som altså er Aust-Agders stortingsrepresentant Freddy de Ruiters (Ap) klare holdning i denne saken.

Men drøftelsene i gruppemøtene er hemmelige, og derfor ønsker ingen å la seg intervjue om hva Ap lander på. Svaret på det får vi onsdag om en uke.

— Denne saken er ikke enkel. Det er sterke fronter, sier Freddy de Ruiter (Ap). Han og Kari Henriksen (Ap) holdt to innlegg hver på gruppemøtet for sine respektive syn.

Ikke konkludert

— Arbeiderpartiet har ikke konkludert. Dette er en komplisert sak som kommer opp i gruppa neste uke også, sier de to.

De Ruiter og Henriksen ønsker verken å tolke eller si noe om diskusjonen i gruppa utover at det var et sterkt og stort engasjement.

Det siste kan Fædrelandsvennen skrive under på. Underveis i gruppemøtet sto Aps medlem i kommunalkomiteen, Eirik Sivertsen, og justisminister Grete Faremo, opprinnelig fra Bygland, og diskuterte saken intenst. På gruppemøtets bord lå også brev fra fylkeslagene i både Aust- og Vest-Agder.

— Det var en åpen og god debatt i gruppa med levende og gode innlegg, bekrefter de Ruiter og Henriksen.

SVs gruppe

SVs gruppe, med Alf Holmelid, hadde hentet inn Torbjørn Urfjell fra Aust-Agder SV for balansens skyld. SVs Aksel Hagen er leder av kommunalkomiteen, og han kan fortelle at målet etter gruppemøtene onsdag er å få ferdig et nytt gruppenotat til mandag i neste uke.

— Hvis ikke de andre gruppene har kommet fram til noe annet, så er målet å fremme et forslag til vedtak i det gruppenotatet, forteller Hagen.

Han kan også fortelle at argumentene for hvilke ringvirkninger de forskjellige valg vil føre til, nå står mer sentralt blant medlemmene i komiteen.

— Denne saken er mer enn vanlig vanskelig, sier Alf Holmelid.

— Vi har nå kommet i den situasjon at uansett hva vi gjør, så sier vi nei til en folkeavstemning. SV, som de øvrige partiene, må som kjent forholde seg til at Aust-Agder sa nei til å slå sammen Agder-fylkene, mens flertallet i tre kommuner har i en folkeavstemning sagt ja til å bytte fylke.

— I SVs gruppe er det ingen som har noe sterkt personlig engasjement i denne saken, som i Aps gruppe, sier Holmelid.

— Vi forsøker nå å resonnere oss fram hva som er minst skadelig.

Nesten håpløst

— Hos oss er vi veldig delt i denne saken, sier Heidi Greni, Senterpartiets medlem i kommunalkomiteen.

Det er som kjent Sp og Liv Signe Navarsete som sitter i kommunal- og regionaldepartementet som avgjør saken.

— Det er flere folkeavstemninger å forholde seg til. Jeg føler det er nesten håpløst å ta stilling, sier Greni.

Mye avgjøres i helgen

Spenningen om fire kommuner fra Aust-Agder skal få lov til å flytte over til Vest-Agder, vil sannsynligvis utløses førstkommende mandag. Da ferdigstilles altså et felles gruppenotat til Ap, Sv og Sp. I dette gruppenotatet, vil det i følge kommunalkomiteens leder, Aksel Hagen, ligge et forslag til vedtak.

Det betyr at de tre partiene i løpet av helga og mandag formiddag må komme til enighet i saken som per i dag splitter alle tre partiene.

— Vi må forholde oss til søknaden, og ha respekt for den. Så forslaget til vedtak vil være et ja eller nei til søknaden. Det vil ikke være aktuelt å vurdere fylkessammenslåing i denne omgangen, sier Hagen.

Saksgangen for denne saken videre, er altså gruppenotatet som legges fram mandag. Det danner grunnlag for partienes videre diskusjon i gruppene onsdag. Det resultatet gruppene kommer fram til da, vil igjen danne grunnlag for den stortingsproposisjon kommunaldepartementet skal skrive.

I denne proposisjonen tilkjennegir departementet sitt syn, og dette blir fremmet for Stortinget. Det er Stortinget som til syvende og sist avgjør saken. Det vil neppe skje før ut på nyåret.

Men når gruppene til Ap, SV og Sp har hatt sine møter neste onsdag, vil mye være avklart. Det resultat de faller ned på, blir det sannsynlige utfallet av saken.