MANDAL: Flertallet i Mandal bystyre håper salget av aksjene vil gi rundt 500 millioner kroner i inntekt, noe som betyr at kommunen slipper å innføre eiendomskatt. Politikerne tok likevel et lite forbehold da saken ble behandlet torsdag kveld.

– Dersom det viser seg å ikke være klokt neste sommer å selge, vil vi gå inn for eiendomsskatt i 2014, sa Sven Seljom (H).

Omtrent samtidig gikk politikerne i Arendal enstemmig inn for å kjøpe aksjene Mandal vil selge. Det skriver Agderposten.

— En fortvilet situasjon

— Mandal setter de andre 29 eierkommunene i en fortvilet situasjon. Vi er alle sterkt avhengig av et årlig utbytte fra Agder Energi for å kunne gjøre en så god jobb som mulig, sier Venstres Jan Kløvstad til Fædrelandsvennen.

Han viser til at aksjesalget vil føre til at kommunen i Agder vil få en eierandel på under 50 prosent. De 30 eierkommunene i Aust— og Vest-Agder eier i dag 54,5 prosent, mens resten er eid av Statkraft.

— Da havner vi i en mye dårligere forhandlingssituasjon i forbindelse med den mulige sammenslåingen med Lyse og Skagerak. Folk som har greie på aksjer vet at aksjene er mye mer verdt dersom du eier over 50 prosent, sier Kløvstad.

Håper Mandal snur

Bystyret i Arendal, og flere andre av eierkommunene, håper nå at Mandal vil snu.

— Dette er en innstendig bønn til Mandal om å snu. Det er en gjensidig solidaritet mellom kommunene som nå er brutt, sier Kløvstad.

Han sier han aldri har opplevd at et forslag har fått så stor støtte i Arendal bystyre.

— Kan dette tolkes som at dere er villige til å legge en solid sum på bordet for å sikre dere aksjene?

— Det er snakk om ganske store summer, så Arendal har ikke mulighet til å gjøre dette alene. Vi har heller ikke lov til å ta opp lån for å kjøpe aksjer. Men vi må gjøre det vi kan. I vårt vedtak heter det at Arendal vil jobbe for å kjøpe aksjene i samarbeid med andre kommuner dersom Mandal går inn for å selge, sier Kløvstad.