FARSUND: — Vi har reddet en mann og tatt ombord en omkommet, sier styrmann Jan Adolfsen på redningsskøyta "Ægir".

Fiskebåten MS "Sjøsprøyt", som var først på stedet, har reddet to personer.

— Jeg plukket opp to mann fra sjøen, forteller fisker Jarle Fjeldskår. Han lå utenfor Lindesnes i båten MS "Sjøsprøyt" da nødmeldingen kom inn over nødkanal 16 på radionettet.

Han lå da 5-6 nautiske mil unna havaristedet.

— Sammen med redningsskøyta kom jeg fram til stedet. De oppga først litt feil posisjon og jeg var først til den oppgitte posisjonen, men der var det ingen, sier Fjeldskår.

Da han kom fram hadde den havarerte båten allerede gått ned.

— Det skulle være en 21-fots båt med overbygg. Dem jeg plukket opp hadde på seg redningsvester, men var i form. De var jo selvfølgelig litt kalde, sier Fjeldskår.

En av de to han plukket opp opplyste at de hadde ligget i vannet i om lag ti minutter. Fjeldskår mener at de kan ha vært i vannet noe lengre, muligens i 20-25 minutter.

Hovedredningssentralen fikk melding om havariet klokken 11.00. — Båten til de fire skal ha sprunget lekk og gått ned på Kletten, noen grunner utenfor Katland fyr, opplyser redningsleder Hans G. Christensen ved Hovedredningssentralen.

Var gått ned

Foto: Torbjørn Witzøe

— Vi fikk melding om at båten tok inn vann og at det var fem personer om bord. Det viste seg senere at det kun var fire, sier skipper Thor Hugo Johansen på redningsskøyta "Ægir".

Redningsskøyta "Ægir" lå da til kai i havnebassenget i Farsund. Skipperen satte full fart utover fjorden og de tyske turistene ble funnet rundt tre kilometer sørvest for Katland fyr.

— Da vi kom ut var det en rekke mindre båter i området, men vi klarte ikke å finne den aktuelle båten. Den var gått ned, men etter hvert ble det funnet fire personer i vannet, sier Johansen.

Bevisstløs

Redningsskøyta tok hånd om to av personene.

— Den ene av disse var bevisstløs og det ble startet forsøk på gjenopplivning umiddelbart. Den andre var bevisst, men tydelig sliten, sier Johansen, som deretter satte kursen mot land.

Ved kaia i havnebassenget i Farsund ble redningsskøyta møtt av helsepersonell som tok seg av de to tyskerne. Mannen som var ved bevissthet ble sendt med ambulanse til Sørlandet sykehus Flekkefjord.

De to mennene som ble tatt om bord i "Ægir" ble tatt med til lensmannskontoret i Farsund for å komme til hektene igjen.

Johansen opplyser at samtlige fire brukte redningsvest.

— Hadde de ikke hatt på seg vest hadde ikke noen av dem hatt en sjanse, sier Johansen.

Årsaken til havariet er foreløpig ukjent. Skipperen på redningsskøyta opplyser at det var blikk stille på fjorden da de fikk meldingen.