LYNGDAL: — Jeg vil gjerne fullføre Prosjekt Agder. Nøden tvinger oss til det. Det vil frigjøre ressurser og skape større og mer slagkraftige enheter. I dag har vi mange små lensmannskontor som knapt er bemannet, sier leder av Lister driftsenhet, Anne Margrethe Ruud.

- Best for Agder

Lyngdal-lensmannen er ikke i tvil om at det beste for Agder-politiet er å redusere til 11 tjenestesteder og et bredere samarbeid.

19. august 2010 presenterte politimester Kirsten Lindeberg forslaget til ny tjenestestruktur for ordførerne i Agder. Målet om et tidsriktig politidistrikt ble ikke applaudert av alle. Spesielt reagerte politikerne i småkommunene negativt.

Siden har Prosjekt Agder ligget i en skuff hos Politidirektoratet, i påvente av resultatreformen som skulle vært klar i høst.

Spisser kompetansen

— Jeg støtter politimesteren. 11 tjenestesteder vil gi mer forutsigbarhet og redusere driftsutgifter som vi kan bruke til å spisse kompetansen innen beredskap, etterforskning og forebyggende arbeid, sier lensmannen.

For Lister-regionen vil det bety at Flekkefjord og Kvinesdal blir ett politistasjonsdistrikt. Kvinesdal lensmannskontor er foreslått nedlagt.

Lister politistasjonsdistrikt opprettes. Forslaget er å legge ned lensmannskontorene i Farsund og Hægebostad, og styrke Lyngdal-kontoret.

Farsund vs. Lyngdal

— Jeg er klar over at Farsund i forhold til Lyngdal er en het potet. Geografisk ligger Lyngdal bedre til for å kunne betjene hele distriktet. Lyngdal lensmannskontor har i dag også det klart største trykket i anmeldte forbrytelser, forseelser og saker under etterforskning, sier Ruud.

— Politikernes frykt er kommuner uten politi. Har de ikke et viktig poeng?

— Håpet med en omstrukturendring er at politiet skal bli bedre og jobbe mer målrettet. Men jeg forstår at noen opplever et fravær når kontorer eventuelt legges ned. Tryggheten må være at vi kommer når folk trenger oss.

— Alt vil ikke bli bedre

- Så 16 færre lokalkontorer vil ikke svekke politiarbeidet i distriktene, mener du?

— Alt vil ikke bli bedre. Det vil være en ulempe for distriktet med et stengt kontor. Samtidig er jeg opptatt av hva et lensmannskontor skal innholde og forventninger til service. I dag har de fleste av Listers lensmannskontorer stengt én til flere dager per uke. Lister vil fortsette samarbeidet på tvers av kommunene, fremholder lensmann Anne Margrethe Ruud.

Mer teamarbeid

— Vil ikke større avstander ramme politiets etterforskning og forebyggende arbeid?

— Det forebyggende arbeidet må bli mer strukturert. Vi har i dag forpliktelser i slt-samarbeid med kommunene. I tunge etterforskningssaker, vil vi etablere team, på bekostning av tilstedeværelsen på de enkelte lensmannskontor. Vi må velge og prioritere.

Fortsatt et stridstema

Leder av Holt driftsenhet, Bent Moland, mener det rent politifaglig vil være smart med færre lensmannskontor. Selv sitter han i Tvedestrand og er ansvarlig for de fire andre kontorene i Åmli, Vegårshei, Risør og Gjerstad.

— Det må være en politisk beslutning om jeg skal sitte på ett kontor og administrere fem. Politifaglig er jeg ikke tvil om at en sammenslåing er det rette, men det er helt åpenbart at det vil bli en voldsom strid rundt forslaget, noe det allerede har vært, sier Moland og fortsetter:

— Applausen legger seg fort når du må tvinge ansatte til å kjøre seks-sju mil for å komme seg på jobb.

Moland sier det med nåværende økonomi er vanskelig å opprettholde dagens tjenestestruktur.

— Vi kan på sikt ikke drive fem kontorer i østregionen som nå. Det lar seg bare ikke gjøre.

Lettest i bynære strøk

Lensmann John T. Homme på Vennesla og Iveland lensmannskontor mener hans kontor blir lite berørt av Prosjekt Agder. Spørsmålet er mer om Vennesla og Iveland blir en selvstendig enhet eller om kontoret fortsatt skal tilhøre Midtre Agder driftsenhet.

— Men jeg ser helt klart at det er store utfordringer i Lister og Holt, det å få til vaktordninger og holde kontorene åpne. Det er lettere i bynære strøk, mener Homme.

I Setesdal er Bygland-lensmann Sigurd Langeid skeptisk til forslaget om å legge ned Åseral og Bygland lensmannskontorer.

— Jeg er først og fremt betenkt på grunn av avstandene. Det er 95 kilometer fra Evje til Valle. Det kan jo bety større responstid, sier Langeid, leder av Setesdal-politiet. Han mener fordelen med et hovedkontor i Valle og avdelingskontor på Evje, er et større faglig miljø.