MARNARDAL: — Jeg mener det er viktig at kreftrammede får god oppfølging, hjelp til å tilrettelegge i hverdagen og svar på de spørsmål de måtte ha når de opplever å bli rammet av kreftsykdom. Stillingen som kreftkoordinator innebærer å være synlig for pasienter og pårørende, samtidig som jeg veileder og samarbeider med helsepersonell, sier Eva Marie Lindbakk, som 1. oktober tiltrådte i stillingen som kreftkoordinator i Lindesnesregionen.

Lindbakk er en av åtte nye kreftkoordinatorer som er ansatt, eller skal ansettes, i Agder-fylkene i år. Stillingene er prosjektstillinger over en tre-fire års periode, og Lindbakk, som er ansatt i 50 prosent, skal serve kommunene Mandal, Lindesnes, Audnedal, Marnardal og Åseral. Kontorstedet hennes er lagt til Marnardal. Foreløpig har hun ikke hatt så mye pasientkontakt, og bruker tiden nå i starfasen til å gjøre tilbudet kjent, blant annet via fastlegene, på kommunenes hjemmesider og ved sykehusene i Kristiansand og Flekkefjord.

Gode tilbakemeldinger

— De tilbakemeldingene jeg har fått til nå, har vært positive. Vi vet at mange har behov for å få veiledning, særlig i tiden etter at de har fått diagnosen, men før behandlingen settes i gang. Pasientene beskriver ofte denne perioden som den vanskeligste, og da er det viktig å kunne gi trygge forklaringer, være til stede for pasientene og gi dem den oppfølgingen de trenger, sier Lindbakk.

Selv er hun utdannet kreftsykepleier, og har erfaring fra Radiumhospitalet i Oslo, hjemmesykepleien i Holum og Kreftsenteret i Kristiansand. Ved siden av stillingen som kreftkoordinator, skal hun fortsette å jobbe ved Kreftsenteret.

Gir informasjon

— Av erfaring vet vi at mange pasienter har spørsmål rundt økonomi når de blir syke, og dette er blant spørsmålene vi skal gi hjelp og veiledning til å finne ut av. Mange har også behov for å treffe og snakke med andre som er i samme situasjon, og også det tilrettelegger vi for. Blant annet har Kreftforeningen flere gode tilbud for kreftrammede. Mange vet nok ikke hvor mange tilbud som faktisk finnes, sier Lindbakk.

Selv om informasjonsbehovet ofte er størst for pasienter og pårørende i begynnelsen av sykdomsforløpet, skal Lindbakk være til stede for familiene i alle faser av sykdommen.

— Jeg vil følge opp hele tiden, og selv om jeg ikke utfører praktiske sykepleieoppgaver, skal jeg være med på å veilede og tilrettelegge i de ulike fasene. Jeg tror og håper at mange vil benytte seg av dette tilbudet etter hvert som det blir kjent, sier Eva Marie Lindbakk.

- Stort og udekket behov

— Dette er et skikkelig løft for kreftomsorgen i Norge, sier sosionom, rådgiver og distriktskontakt for kreftkoordinatorene i distrikt Sør-vestlandet i Kreftforeningen, Torhild Utsogn.

I januar i år lyste Kreftforeningen ut stillinger for 30 millioner kroner på landsbasis, der kommunene kunne søke om å få etablert egne kreftkoordinatorer. Totalt kom det inn søknader fra over 300 kommuner, der det totalt ble søkt om 77 millioner kroner.

— Det forteller oss at denne tjenesten et stort og udekket behov i den enkelte kommune. 200.000 har eller har hatt kreft i Norge i dag, og stadig flere lever lenger med sykdommen. Vi er opptatt av at pasientene får tilrettelagte og tilgjengelige tilbud der de bor. Dette er også i tråd med samhandlingsreformen, sier Utsogn.

Kreftkoordinatorene er ansatt i den enkelte kommune, der kommunen dekker 25 prosent av lønnskostnadene. Resten dekkes av Kreftforeningen.

— Håpet er at kommunene høster så gode erfaringer med egne kreftkoordinatorer at de på sikt vil ha dette som en egenfinansiert og permanent ordning.Å bli kreftsyk er en sykdom med langvarige behandlingsforløp, og vårt håp og filosofi er at kreftrammede kanfå bedre hjelp nå som det er etablert egne koordinatorer, sier Utsogn.